120’nci kuruluş yıldönümlerinde Adana’nın ihracatını mercek altına alan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, “Amacımız Adana’yı daha zengin, Adanalı’yı da daha müreffeh bir konuma getirmektir” dedi.

Üretenler Kendi Şehirlerini Ön Plana Çıkarmaya Çalışıyor
Adana’nın ilk 4 şehir içindeki yerinin gerilere düşmesinin üzücü olduğunu belirten Atila Menevşe, “Zamanımızda artık şehirler yarışıyor. Şehirlerin yarattığı katma değerler, fert başına düşen gelir, ihracat miktarı, yaşanabilirlik ölçüsü gibi birçok veri şehirler için de yenileniyor. Üretenler kendi şehirlerini ön palana çıkarmaya çalışıyor, bunun için çareler arıyor” diye konuştu.

Yatırım İçin Piyasaların Canlı Olması Gerekir
Adana Ticaret Odası olarak öncelikle Adana’nın ekonomik gelişmesini sağlamak için ihracatı ön plana çıkarmak gerektiğini kaydeden Menevşe,  bu konuda üzerlerine düşen görevi yapma çabasında olduklarını vurguladı.

Adana’da büyük boy ve orta ölçekli KOBİ’lerin kaliteli üretim yapabildiğini ancak ihracat yapamadığını ifade eden ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe şöyle devam etti:

“Türkiye ölçeğinde ihracatın yüzde 63'ünü  KOBİ'ler yapıyor, büyük firmaların yaptığı ihracat KOBİ'lerden  çok daha az. Adana'da durum  maalesef bunun tam tersi.  Büyük boy ve orta ölçekli KOBİ'ler kaliteli üretim yapabiliyor ancak ihracat yapamıyor. İşte projemizin çıkış noktası bu. Sorunun çözümünün çıkış noktası KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yapmaktan geçiyor.  Nitekim 2014 bütçemizde KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yaptık ve ihracatın gelişmesi için ATO olarak inisiyatif kullandık. Üzerimize düşen görevi büyük bir özenle yapma gayreti içerisine girdik. Bir yandan Adana’nın dış ticarette pozisyonunu ve sorunlarını tespit etmeye çalışırken diğer yandan da üreticilerimizin ihracat girişimlerini artırmaya dönük yeni teşvikler ürettik. Üyelerimizin dış pazarlara açılmasını sağlamak için 2014 yılında oda bütçesinden 3 milyon TL tahsisat ayırdık. Bu fondan üyelerimizin yurt içinde ve yurt dışında fuarlara katılmaları ve yurt içi ve yurt dışı inceleme gezileri yapmaları için doğrudan destek sağladık”.

Üyelerimize Büyük Destekler Sağladık
2014 yılının ilk 5 ayında bu destekler sayesinde 2013 yılı toplam yurt içi ve yurt dışı ihracat amaçlı katılımcı sayısını ikiye katladıklarını kaydeden Başkan Menevşe,  konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Bugüne kadar fuarlara, yurt içi ve yurt dışı ticaret misyonlarına katılmamış üyelerimizin bu etkinliklere katılmasına imkan tanıdık. İç ve dış pazarlarda yeni müşteriler bulunmasına aracı olduk. Geçtiğimiz günlerde Kocavezir ve Melekgirmez’deki konfeksiyoncu üyelerimizi teker teker ziyaret ederek desteklerimize ilişkin izlenimlerini inceledik. Birçok üyemiz desteklerden memnuniyetini dile getirirken kurdukları yeni bağlantıları ve yakaladıkları ihracat olanaklarını büyük bir heyecanla ifade etti. Bu ifadeler çalışmamızın bizi hedefimize yaklaştıracak doğru yöntemlerden biri olduğuna inandırdı”.