İşbirliği protokolü imzalamak üzere, Güney Afrika Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolosu Numan Olcar ile birlikte Adana Ticaret Odası’nı ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özel ile ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçisi Pule Malefane, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin son derecede iyi düzeyde olmasına karşılık ticaret rakamlarının olması gerekenin çok gerisinde kaldığını söyledi.

Türkiye ile ülkesi arasındaki yatırım ve ticari işbirliği imkanlarının ileriye taşınması bakımından Adana’nın stratejik bir önem taşıdığına inandığını belirten Büyükelçi Pule Malefane, “İlişkilerimizi her anlamda geliştirebileceğimize inanıyorum. Bunun için sizlere ve bizlere önemli görevler düşüyor. Bu anlamda özellikle karşılıklı iş görüşmelerinin başlatılması gerekiyor. Türkiye’nin Avrupa ile Ortadoğu’yu birbirine bağlayan stratejik bir konumda bulunması gibi, Güney Afrika da Türk iş adamları için 1.2 milyar nüfuslu Afrika ülkelerine açılan bir kapı konumundadır. Yatırım ve iş birliği için her türlü altyapıya da sahibiz. Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçiliği olarak ülkemizle ticaret yapmak isteyen Türk iş adamlarına her konuda yardım ve destekte bulunmaya hazırız” dedi.

Adana’nın stratejik konumunun bölge ekonomisine olumlu yansımalarda bulunduğunu belirten ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de, kentin ekonomik potansiyeline ilişkin bilgi sunumunda bulundu. Tarım sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu, bu kapsamda tarıma dayalı sanayinin önde gelen sektörler arasında yer aldığını belirten Menevşe, tekstil, kimya sanayi, makine, mobilya ve ayakkabıcılık sektörlerinin de önemli potansiyele sahip olduklarını açıkladı. Adana’nın Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden birisine sahip olduğunu da vurgulayan Menevşe daha sonra şunları söyledi:

“Bölgemizin her anlamda büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen Güney Afrika Cumhuriyeti ile ilişkilerimizin olması gerekenin çok altında olduğunu düşünüyoruz. Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’nin içerisinde bulunduğu bir bölge olan Çukurova olarak, ticaretin ötesinde turizm sektöründe de önemli zenginliklere sahibiz. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Güney Afrika Cumhuriyeti bizim için henüz bilinmeyen bir kapı. Ben üyelerimizin ülkenizde birçok avantajı yakalayacağına inanıyorum. Bu anlamda ziyaretinizi ve imzalayacağımız iş birliği protokolünü çok anlamlı buluyor ve ilişkilerimizin geliştirilmesi bakımından bir milat olarak kabul ediyorum.”

Güney Afrika Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Numan Olcar da, 27 yıldır görev yaptığını ve bu sürede iki ülke ilişkilerinin geliştirilebilmesine yönelik çaba gösterdiğini belirtirken, “İmzalanacak olan protokolün bu anlamda önemli bir dinamizm kazandıracağına inanıyorum. Mersin ve Adana’nın potansiyeli çok yüksek. Bundan böyle Türkiye’ye gelecek olan Güney Afrika delegasyonlarını sadece İstanbul veya Ankara’da değil, Adana’da da ağırlayacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Adana ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğinin geliştirilmesine yönelik protokol, Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pule Malefane ile ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe tarafından imzalandı.

İki taraf arasında imzalanan ve beş yıl süreyle yürürlükte kalacak olan protokol çerçevesinde, Adana ve Güney Afrika Cumhuriyeti şehirleri arasındaki ticaret teşvik edilecek, ilişkilerin artırılmasında ve yeni ortaklıklar edinilmesi konusunda azami gayret gösterilecek. Taraflar, pazar araştırması, ticari fuarlar, sergiler, kendi ülkelerinde düzenlenen ticari heyetler gibi konularda bilgi alışverişi yapacak ve bu bilgileri ilgili kurumlara iletecekler ve sadece ticaret ve sanayide işbirliğini teşvik etmekle kalmayıp kendi imkan ve yetki alanları çerçevesinde her iki ülkedeki yeni gelişen yatırım olanaklarını çekmeye çalışacaklar.