TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ATB Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Konuralp Sezgili, Ceyhan Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Ali Toptaş, Ceyhan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Can, Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yard. Fatih Asak, Karataş Zirat Odası Yön. Kur. Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, Proje Danışmanı Doç. Dr. Ufuk Türker, Proje Danışmanı Dr. İbrahim Güçdemir, ATB Yönetim Kurulu Üyeleri Sabahattin Yumuşak, Hamit Tezcan, Genel Sekreter Mustafa Hızlı ile ATB Ar-Ge Sorumlusu Dr. Kenan Boyacı ve çiftçilerin katıldığı “Hassas Tarım Uygulamaları” Tarla Günü’nün açılış konuşmasını yapan Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, “Adana Ticaret Borsası ve Kalkınma Ajansının birlikte yürüttüğü “Hassas Tarım Uygulamaları” projesi yalnız bölgemiz için değil ülkemizin tamamı için önemli bir projedir. Çünkü dünyada sadece teknolojide gelişmiş ülkeler değil, tarımda gelişmiş ülkeler yani Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika, Brezilya, Arjantin dahil artık hassas tarıma geçiyorlar. Türkiye’de bu biraz yavaş götürülüyor gibi ama Adana’da uyguladığımız bu projeyle inşallah bizler bunu hızlandıracağız. Bildiğiniz gibi bu proje tarımda ileri teknolojinin kullanıldığı bir projedir. Çukurova’da çiftçilerimiz ileri teknolojiyi kullanıyor ama bu daha ileri bir teknoloji. Hem daha ekolojik bir tarım hem de gübreden %40 tasarrufu ve üründe verimi arttırmayı amaçlayan bir projedir. Bu proje beklendiği gibi başarılı olursa 1-2 yıl sonra Hassas Tarımın tüm çiftçiler arasında yaygınlaşacağını düşünüyorum. Bu uygulamaya katkıda bulunan Kalkınma Ajansına, danışman hocalarımıza, çiftçilerimize, tarla sahibi Rifat Kodal Bey’e ve projemize makine veren Cansa ile Keskinlere de ayrıca çok teşekkür ediyoruz” dedi.

 

HER METREKAREYE FARKLI GÜBRE DOZU UYGULANIYOR

Projenin yürümesinde, ilerlemesinde yönlendirici rol oynadıklarını belirterek makineler üzerindeki teknolojik cihazların adaptasyonu– Adana Bölgesindeki üç biçerdövere takılan verim izleme ve haritalama sisteminin işletilmesi ve uygulamaları hakkında katılımcıları teknik yönden bilgilendiren Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümünden Doç. Dr. Ufuk Türker ile Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünden (TAGEM) Bitki Besleme ve Gübreleme Uzmanı Dr. İbrahim Güçdemir,  uygulanan bu sistem ile taban gübrelemesinde hem ülkemizin yeni bir akıllı bir makineye sahip olacağını, hem de yurtdışında uygulanan bu sistemin ilk defa yerli yazılımlarla uygulama yapılarak Türk çiftçisine tanıtıldığını ve bu teknolojiler yardımıyla gübreden  %30 -40’a varan tasarrufların sağlanabileceğini ifade etmişlerdir. Proje hedeflerinin kalitede düşüş meydana getirmeden gübrelemede doğru ve optimum gübreleme yapabilmek olduğunu, dolayısıyla tarlanın her tarafına aynı düzeyde gübreleme değil de her metrekareye bitkinin ihtiyacına göre farklı bir gübre dozu uygulamaya doğru gittiklerini, gübreden tasarruf ederek kaliteli ürün artışı ve çevreye daha az zarar vermek amacını taşıdıklarını belirtmişlerdir. Projede ayrıca dünyada ilk defa sıra arası üst gübre dağıtma makinesi ile birlikte çalışan bitki azot yansımalarını algılayan sensör yardımıyla, bitkinin azot ihtiyacı anlık olarak karşılanmıştır. Sonuçta uygulama yapılan alanlarda verimlere bakılarak yapılan tasarruflar karşısında sağlanan verimlerde ortaya konulacak ve bu sonuçlar Türk çiftçisinin bu işi yapabileceklerini, dolayısıyla karlılıklarının daha da arttığı görülecektir” dediler.

Proje kapsamında GPS, verim ve nem haritalama sistemi ile donatılmış biçerdöverler pilot uygulama yapılan alanlarda hasat için uygun nem değerine ulaştığında mısır hasadına başlanılacağı bildirildi.
www.adanahabermerkezi.com