Adanahabermerkezi.com - YORUM - HABER

Yanlış teşvik uygulamaları ve kente kamu yatırımı azlığı başta olmak üzere ekonomik ve siyasal bakış açısı, Adana ekonomisinin ülke sıralamasındaki yerini geriletmişti. İstanbul  Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2017 araştırmasının sonuçlarına göre 2016’da 13 firma ile temsil edilen Adana'dan 2017’de 12 sanayi firması İSO 500 sıralamasına girmişti.  İSO’nun İkinci 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde ise 2016’da 10 firma yer alırken 2017’de bu sayı 13’e yükseldi.

PEKİ ADANA EKONOMİSİNdeki GERÇEK NE?

Adana ekonomisinin “Büyük firma” sayısına orantılı olarak ekonomisinin büyüdüğünü  geliştiğini söylemek mantıklı. Zira ADASO Başkanı ve diğer Oda Başkanları bu rakamlarla birlikte pozitif bir ilerleme olduğu görüşünde. O zaman aynı İstanbul Sanayi Odası’nın “Büyük sanayi kuruluşları”na bakmakta fayda var.

ADANA’DAN KÜÇÜK GAZİANTEP, “BÜYÜK FİRMA” SAYISINDA ADANA’YI İKİYE KATLADI

Nüfusu 2 Milyon 5 bin olan Gaziantep,  İstanbul Sanayi Odasının araştırmasında Türkiye’nin en büyük 500 firması arasına 24 firma sokarak aynı sıralamaya 12 firma sokabilen Adana’yı  ikiye katladı. İstanbul Sanayi Odasının ikinci 500 Büyük sanayi kuruluşu listesinde ise Gaziantep’in 33 firması bulunuyor. Adana’nın ise İkinci 500’de sadece 13 firması bulunuyor. Vu bu Adana ekonomisinin gerçektende kötü durumda olduğunu net ve açık bir şekilde ortaya koyuyor.

ARTIK GERÇEKLERİ GÖRÜN ADANA İÇİN ÖNLEM ALIN

Bu durum ise artık önlem alma zamanının geldiğini gözler önüne seriyor. Yanlış teşvik uygulamaları, Ceyhan enerji ihtisas bölgesinin yıllar geçmesine rağmen bitirilememiş olması, Tarıma verilen desteğin yetersizliği, Adana sanayicisine başka kentlerdeki sanayici ile fırsat eşitliğinin olmaması gibi durumların revize edilmesi için iş insanlarıyla bir araya gelinerek gerçekçi çözümler için ortak akıl üretmenin zorunluluğunu ortaya koyuyor.

MEDYA ADANALI'YI YANILTIYOR MU?

Adana ekonomisinin  durumunu görmek için ise doğru bilgilerin ortaya konması şart. Bu konuda Yaygın yayın yapan bir gazetenin bölge eki,  Adanalıyı yanıltan haber yaparak gerçeklerin gizlenmesine destek veriyor. Gazete, ikinci 500 Büyük firma arasına 13 firma sokabilen ve 2 Milyon 250 bin Nüfuslu Adana için birinci sayfadan büyük puntolarla “İKİNCİ 500’E ADANA DAMGASI” manşetini atarken, yine aynı gazete 2 Milyon 5 bin Nüfuslu Gaziantep’in ikinci 500’e, 33 firma sokmasını  5. Sayfasında küçük bir şekilde haberleştirmiş. Aynı gazetenin birinci sayfasında İSO’nun ikinci 500’üne  13 firma sokan kenti manşet yapan gazete, yine aynı sayısında İSO’nun ikinci 500’üne 33 firma sokan kenti 5. Sayfadan küçük görmüş. Böylece gazetenin bölge eki,  nüfusa göre küçük kentin çok firmasına karşı, büyük kentin az sayıdaki firmasını manşetleştirerek gerçeklerin üstünü örtmeye çalışmış. Keşke gazete sadece ve sadece olanı olduğu gibi tüm çıplaklığı verebilse ve Adanalı iş insanları gerçekleri tüm çıplaklığıyla görüp, ekonomi için önlemler alması için teşvik etseydi.