Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü Mekânsal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi Başkanı M. Bülent Üncü, Adana Büyükşehir ve İlçe Belediye yetkililerinin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, sivil toplum örgüt yöneticileri ile davetliler katıldı.

 

Çukurova Bölgesinin merkezinde bulunan Adana’nın Türkiye coğrafyası içinde en geniş, verimli ve sulak topraklara sahip olmasına, bölgenin sosyal ve ekonomik açıdan en gelişmiş kenti olmasına karşı bu büyüklüğe paralel sorunlarının da bulunduğunu belirten Adana Valiliği Çevre Ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz,” Bunların başında ilimizde ki planların eksik ve yetersiz oluşu gelmekteyken bu soruna çözüm olması açısından Adana 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı 2007yılında Adana İl Özel İdaresi tarafından hazırlanmış olup hala yürürlüğü devam etmektedir. Getirdikleri sonuçlar nedeni ile kamu yararı içeren İmar Planlarının itina ile hazırlanması ve incelenmesi gerekmektedir.  Özellikle İmar Planları ile çözülmek istenen fonksiyonlar arasında mevcut ve sağlanabilecek faydalar ölçüsünde en iyi çözümü, koruma ve kullanma dengesini iyi belirleyerek, kent halkına iyi bir yaşam ve kamu kurumlarının ( Eğitim, Sağlık vb.) ihtiyaçlarını gözeten, ayrıca çevresel faktörleri dikkate alan bir plan olmalıdır. Bu çerçevede, geleceğe yönelik nüfus, yerleşim ve kent ihtiyacı projeksiyonunun her bakımdan ele alınacak, akılcı yapılarak imar planlarının sık sık değiştirilmemesi, revize edilmemesi, yürürlüğünün uzun sürmesi sağlanmalıdır. Ancak bazen yürürlükteki imar planlarının, plan yapımından sonrasında değişen koşullarda bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. İlimiz 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının temel ilke kararları değiştirilmeden, bu plan üzerinde uygulamaya dönük ayrıntılarda bir dizi düzeltme ve yenileme yapılması amacıyla, plan uyumlaştırması çalışması yapılmaktadır. Bu gün geldiğimiz nokta budur. 644 Sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca yürütülen “Adana-Mersin Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Uyumlaştırması” çalışmaları kapsamında ele alınacak, bölge ve kente yeni vizyon kazandıracak arazi kullanım ve plan kararları ile yeniden düzenlenecektir. Yapılan planlama çalışmaları ile kentimizin de içinde bulunduğu Adana-Mersin kentlerinin bulunduğu Çukurova Bölgesi, sanayi ve tarımsal faaliyetlerin ve katma değerinin arttığı, ulaşım akslarının kesiştiği, çevresel değerlerin korunduğu ve bunlara bağlı olarak yaşam kalitesinin arttığı önemli bir bölge olma özelliğini kazanmış olacaktır. Bu çalışmaya katkı sunacak olan tüm paydaşlarımıza şimdiden teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

 

Adana-Mersin 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Uyumlaştırma konusunda Bakanlığın yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü Mekânsal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi Başkanı M. Bülent Üncü, yapılacak uyumlaştırmada sivil toplum örgütlerinin, kamu kurum ve kuruluşlarının önerilerinin dikkate alınacağını, bu öneriler doğrultusunda gerekli çalışmaların Bakanlık nezdinde gerçekleştirileceğini söyleyerek, kurumlarca sunulacak önerilerin bir hafta içerisinde Bakanlığa iletilmesini istedi.