Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’unu, toplam istihdamın yüzde 76'sını, ihracatın yüzde 56’sını KOBİ'ler karşılıyor.  Türkiye ekonomisinin itici gücü olan KOBİ’ler Türkiye’de yaratılan toplam katma değerin yüzde 55’ini, toplam satışların yüzde 65,5’ini, toplam yatırımların yüzde 50’sini gerçekleştirirken, toplam kredilerin ise sadece yüzde 24’üne ulaşabiliyor. Türkiye ekonomisini dinomosu KOBİ'lerin en önemli sorunu öz kaynak yetersizliği ve krediye erişimdeki güçlükler. Rekabet ve üretim güçlerini artırmak için küçük işletmeler çözüm yolları arayışında. Bu noktada Türkiye’nin birçok noktasında Kobi’lere ulaşmak ve onlara destek olacak finansman yöntemlerini anlatmak için Finansal Kurumlar Birliği öncülüğünde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, BDDK, TİM ve Türk Eximbank desteği ile Türkiye'nin üreten kentlerinde paneller düzenleniyor. Bu organizasyonun son ayağı da 1 milyar 700 milyon doları aşan ihracatıyla tarım, sanayi ve bankacılık alanlarında önde gelen şehirlerden Adana oldu.

Gazeteci Noyan Doğan'ın moderatörlüğü ile yürütülen buluşmanın konuşmacıları; Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin,  Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Necati Yeniaras,  Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağatay Baydar, Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe idi.

Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin ; "Finansal Kurumlar Birliği çatısı altındaki üç sektör; 2016 yılı Eylül sonu itibariyle reel sektöre 92 milyar TL finansman sağladı".

Finansal Kurumlar Birliği olarak KOBİ'lerin en önemli sorunları arasında yer alan öz kaynak yetersizliği ve krediye erişim konularında farkındalık yaratarak; rekabet güçlerinin ve ihracat kapasitelerinin artırılması, büyüme ve dış pazarlara erişiminin sağlanmasına yönelik destek olmak amacıyla ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri olarak 2.1 milyon müşteri sayısına ulaştıklarını belirtti. Mehmet Cantekin “ 760 bin KOBİ ile işbirliği içindeyiz.  Üç sektörümüzün; 2016 yılı Eylül sonu itibariyle reel sektöre 92 milyar TL finansman sağladığını görüyoruz. Faktoring sektörü ise yılın ilk 9 ayında KOBİ’lerimiz başta olmak üzere işletmelerin 86 milyar TL’lik ticaretine finansman, garanti ve tahsilat hizmetleriyle aracılık etti. Böylece üye şirketlerimiz toplamda 104 milyar TL’lik bir aktif büyüklüğe ulaştı. Bizler Finansal Kurumlar Birliği olarak öncelikle, Türkiye’deki finansman kaynaklarını çeşitlendirmeyi ve üyelerimizce sağlanan alternatif finansman olanaklarının kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Buradaki önceliğimiz elbette, ekonomimizin dinamosu konumunda olan KOBİ’lerimize destek olmak.” dedi.

Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağatay Baydar “büyüme oranlarına göre sektörde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 civarında bir büyüme görülüyor”.
Adana, nüfus büyüklüğüne göre 5. ve GSMH’ ya katkısına bakıldığında son yıllarda 6. sıralarda. Faktoring sektörü ilk 9 aylık verilerine göre Adana, faktoring işlemleri sıralamasında 7. il olarak görülüyor. Adana’nın GSMH katkısı yüzde 3 iken faktoring cirosundaki payı yüzde 1,2. Adanalı KOBİ’lerin henüz faktoring hizmetlerinden yeterli düzeyde faydalanamadığını belirten Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağatay Baydar, “Adanalı KOBİ’lerimize ve Türkiye genelinde tüm KOBİ’lerimize finansmana erişimde kolaylık sağlamak bizler için çok önemli” dedi.  

Faktoring sektörü 2016 yılının ilk 9 aylık verilerine göre; 86 milyar TL işlem hacmine, 29 milyar TL aktif büyüklüğe,  5 milyar TL’lik öz kaynağa ulaştı.  Reel sektöre kullandırılan finansman ise yaklaşık 27 milyar TL civarında. Büyüme oranlarına göre sektörde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 civarında bir büyüme görülüyor. Türkiye’de dünyada uygulanan tüm faktoring ürünlerin var olduğunu belirten Çağatay Baydar  “bu konuda o kadar gelişkin bir sektörüz ki, en iyi ihracat faktoring firma seçimlerinde son 6 yıldır Türk şirketleri birinci oluyor” dedi. 

Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağatay Baydar “ihracat faktoringinde hızlı büyüyoruz”.

Faktoring sektöründe işlem hacmi dağılımına bakıldığında, yüzde 82’lik bölümün yurtiçi işlemlerden, yüzde 16,7’sinin ise ihracat faktoringinden geldiği görülüyor. İhracat faktoringinde yurtiçine göre daha hızlı büyüdüklerini ifade eden Çağatay Baydar  “ihracatta hem finansman, hem tahsil hem de garanti hizmetinin üçünü birden verebilen başka bir finans ürünü yok. Adana ilimizde de ihracat faktoringi yüzde 6-7 seviyelerinde kullanılıyor. Yılın ilk on ayında Adana’dan yapılan ihracatın 217 Milyon TL’si faktoring şirketleri aracılığıyla yapıldı” dedi.

Tedarik Zinciri Finansman e-portalı ile 2017 yılında yine bir ilke imza atacaklarını ifade eden Baydar “Tedarik Zinciri Finansmanı Türkiye'nin de içinde olduğu dünya pazarında çeşitli adlar altında bir süredir uygulanan modern bir faktoring ürünü. Ama dünyadan farkımız bu işleyişi tüm finans kurumları alıcılar ve tedarikçilerin aynı platformda yapabilecekleri ortak bir elektronik alt yapı kurmak” dedi. 2017 yılında bu uygulamayı hayata geçirmeyi planladıklarını söyleyen Çağatay Baydar  “bu uygulamadan en çok KOBİ’ler faydalanacak. Bu sistem sağlıklı bir şekilde işlemeye başladığında; KOBİ’lerimiz daha düşük maliyetlerle finanse edilebilecekler çünkü alıcılarının garantisi onların kredi notunu yükseltecek. Bu sistem sayesinde KOBİ’lerin yüzde 24 olan finansmandaki payını 5 yıl içinde %35’e taşımayı planlıyoruz” şeklinde konuştu. 

Adana’ya 30 Milyar Dolarlık finansman…
Türk Eximbank 2016 yılının ilk 11 ayında ihracatçılara bir önceki yıla göre yüzde 8,5’lik bir artışla toplam 30 milyar Dolar’lık finansal destek sağladı. Yine 2016 yılı itibariyle ihracat sevkiyatlarının yüzde 7,8’si (10 milyar Dolar) Türk Eximbank tarafından sigortalanırken kullandırılan nakdi kredi tutarı ise 20 milyar dolara ulaştı. Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Necati Yeniaras “Adana Türk Eximbank’ın ürün yelpazesinden önemli ölçüde faydalanan illerden biri. 2016 yılının ilk 11 ayında Adana’da faaliyette bulunan firmalara toplam 354 milyon Dolar’lık kredi kullandırıldı. Türkiye’nin her köşesindeki ihracatçılarımıza ulaşabilmek için ülkemizdeki ticari ve katılım bankalarını aracı olarak kullanırken, geçen seneden itibaren faktoring şirketleri aracılığıyla Merkez Bankası kaynaklı sevk sonrası reeskont kredisi kullandırmaya da başladık. Böylece, Eximbank müşterisi olmayan daha fazla ihracatçımız artık çok uygun maliyetlerle ihracat alacaklarını iskonto ettirerek finansmana ulaşabiliyor. Faktoring şirketleri aracılığıyla kullandırılan kredilere bu şirketlerin sahip oldukları geniş iş ağları ve hızlı finansman çözümleri sebebiyle ayrı bir önem veriyoruz” dedi.