Anadolu Girişimci İşadamları Derneği’nin (AGİD) geleneksel olarak Adana Hiltonsa’da düzenlediği ‘Ufku Zorlayanlar Programı’nın bu ayki konuğu Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak oldu.

Vaktin çok hızlı geçtiğini ifade eden Boydak, hızla geçen hayatın da tadının alınması gerektiğini söyledi. ‘Hayat kısa olumlu bakmak lazım’ diye de Adanalı işadamlarına uyarılarda bulunan Boydak, “Adana’nın çok türküleri var, eğlencesi var, severim de. Bizim Kayseri ile Adana’nın şöyle bir bağı var; Adana’nın 40-50 yıl geriye gittiğiniz zaman, Kayseri orjinli insanların daha çok Adana’da iş dünyasını temsil ettiği yer olarak hatırlarız. Adana da onlara sahip çıkmış. Sabancı ve Özgür ailesi gibi epeyce hemşehrimiz var. Kayseri’de, eskiden esnaf biraz palazlandığı zaman Adana’ya gelirmiş. Şimdi İstanbul’a gidiyorlar ama inşallah Adana eski günlerini yeniden yakalar. Başkanlarımızın ve iş dünyası temsilcilerinin destekleriyle Adana’nın daha iyi yerlere geleceğine olan inancımız tam.” dedi.

‘HES’İ 720 KAT BÜYÜTTÜK’

HES Kablo’da 7 yıl maaşlı olarak çalıştığını da kaydeden Boydak, 1994 yılında işten ayrıldıktan sonra HES Kablo’yu satın aldıklarını ifade etti. O dönemde mali durumlarının iyi olduğunu belirten Mustafa Boydak, “HES’in yüzde 70’ini biz, yüzde 30’unu da dayım aldı. Hamdolsun, kavgasız, gürültüsüz husumet olmadan satışı bitirdik. HES’i aldığımız günden bu güne kadar baktığımız zaman tam 720 kat büyütmüşüz. 120 ülkeye ihracat yapar hale geldi.” diye konuştu.

‘Alırken veya satarken sözünüzde durmalısınız’ diye uyarılarda da bulunan Boydak, “Alacağınızı takip ediyorsanız, borçlarınızı da zamanında ödemeye gayret gösterin. Kul hakkı yemeyin.” dedi.

Girişimcilikte biraz da şansın yaver gitmesi gerektiğine de dikkat çeken Boydak, “Ne kadar uğraşsak da, kendimizi paralasak da olmayınca olmuyor.”  diye konuştu.

‘BİRBİRİMİZİN HUKUKUNU KORUMALIYIZ’

İnsanın doğasında kıskanma ve kendini kıyaslamanın olduğunu söyleyen Boydak, “Birbirimizle iyi geçinmeliyiz. Küçüğümüzü sevip, büyüğümüzü sayacağız. Türkiye’de en temel meselemiz gerek arsa-arazide, gerek sülalede bölünmedir. Bundan sonra ülkelerde de birleşme olabilir. İleride Güney Kore ve Kuzey Kore birleşebilir. İran-Amerika ile görüşmeye başlıyor. Bizim de buna ayak uydurmamız lazım. Karşılıklı olarak birbirimize olan hukuku korumamız gerekir.” diye de uyarılarda bulundu.


VALİ COŞ: TOPLUMSAL OLARAK İSRAFI AZALTMAMIZ GEREKİR

Toplumsal olarak israfın azaltılması gerektiğini söyleyen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da, “Bireysel manada baktığımızda gereksiz konulara para harcadığımızı, özellikle ithal edilen elektronik ürünlere, başta cep telefonu olmak üzere çılgınca bir harcama yaptığımızı görüyoruz. Bunları azaltmamız lazım. Bir kamyon dolusu meyve-sebze satıp da karşılığında 10-15 telefon almak suretiyle bu çarkı döndürme imkanımızın olmadığını hepimiz biliyoruz. O yüzden, toplum olarak bu konuda satın aldığı ürünleri maksimum düzeyde ve ekonomik ömrünü tamamlayıncaya kadar kullanmak konusunda hassasiyet sahibi olmamız gerekiyor. Bu bilinci gerçekleştirebilirsek, muhakkak ki şikayet ettiğimiz pek çok konunun düzeldiğini görebiliriz. AGİD üyelerinin topluma örnek olduklarını, bu konuda daha güçlü ve başarılı olabileceklerine inanıyorum. Ülkemiz, için, Adana’mız için yaptıklarından ve yapacaklarından ötürü bütün işadamlarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

‘TÜRKİYE EKONOMİSİ İYİ GİDİYOR’

Programın açılış konuşmasını yapan AGİD Başkanı Seyfettin Alpat da, bir ülkenin refah düzeyinin o ülkenin ekonomik gücüyle doğru orantılı olduğunu söyledi. 2014 yılına yaklaşıldığı bu günlerde Türkiye’nin ekonomisinin, dünyadaki olumsuzluklara rağmen iyi gittiğini belirten Alpat, şu anda ülkenin tek sorununun cari açık olduğunu belirtti.

Cari açığın büyümesini önlemek ve artıya geçmesini sağlamanın iki yolunun olduğunu söyleyen Alpat, yerli malı tüketimine ağırlık vererek, ihracatın artırılması gerektiğini kaydetti. TUSKON’un bünyesinde bulunan 207 işadamı derneği ve 53 bin 500 üyesiyle ihracat konusuna çok önem verdiğini söyleyen Alpat, “Yerli malı tüketimine ağırlık verelim. En önemlisi üretmek veya iyi bir strateji belirleyip Türkiye’de üretilmiş ürünleri dış ülkelere pazarlayalım. Eğer, biz Türk halkı olarak yüzde 95’i su olan çamaşır suyunu yerli mala tercih eder, bineceğimiz arabayı Türkiye’de üretilen bir araba olarak tercih edersek devletimiz; 2023 hedefi olan 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşır ve Türkiye ekonomisi daha güçlü olur, ülkemizin refah düzeyi çok daha farklı duruma gelir.” şeklinde konuştu.

AGİD’in faaliyetleri hakkında da bilgiler veren Başkan Alpat, son bir yılda 7 yurt dışı gezisi gerçekleştirdiğini belirtti. AGİD üyelerini, Kasım ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Dünya Ticaret Köprüsü’ne davet eden Alpat, “Mal almaya ayağınıza kadar gelen, dünyanın 114 ülkesinden 1000’den fazla işadamının katıldığı ikili iş görüşmelerine ve fuara katılımcı olarak davet ediyorum. Biz hep şunu söylüyoruz: Ülkemiz için bir adım da biz attık ve atmaya devam edeceğiz.” dedi.

Mustafa Boydak’ın konuk olduğu Ufku Zorlayanlar Programı’na; Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Büyükşehir Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, Yüreğir Kaymakamı Turgut Subaşı, ATB Başkanı Muammer Çalışkan, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, ATO Başkanı Atilla Menevşe, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, CEYGİD Başkanı Yener Ural, AKİK Başkanı Arzu Göktepe  ve BUGİAD Başkanı Emrah İlbilgi de katılarak destek verdi.

Konuşmalardan sonra Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak’a günün anısına, AGİD Başkan Yardımcısı Hakkı Polat tarafından plaket takdim edildi. Programın ana sponsorlarından Türkiye Finans Adana Bölge Müdürü İbrahim Bizen ve Günep Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özzet Öksüzkaya’ya, yan sponsorlar; Ortatepe Petrol Ürünleri’nden Mehmet Ortatepe, İspirler Grup’dan Bayram İspir, Büyük İskender Karoser Sanayi’nden Yahya İskender, Feyhan Ajans Reklam Tanıtım’dan Fatih Özkılınç, Özteknik Kaynak Makine İnş. Malzemeleri Sanayi Ltd. Şti.’nden Orhan Yılmaz ve Efes Pırlanta’dan Tuğba Erbaş’a katkılarından dolayı; Adana Valisi Hüseyin Avni Coş tarafından plaket verildi.