Genelde tarım, özelde yaş sebze meyve üretiminin temel besin maddelerinin sağlanmasının yanı sıra sağlıklı beslenmenin de temini bakımdan hayati önem taşıdığını ifade eden İncefikir, “Tüketicinin kendi mahallesinde, semt pazarları ve marketlerde oluşturduğu talebin soğuk zincir ve paketleme açısından bir karşılığı yok. Olağanüstü bir durum olmadığı sürece ekim-kasım-aralık aylarında yapılan taşımacılıkta soğuk zincir uygulamasının maliyet artırmak dışında bir etkisi olmayacaktır" dedi.   


PAZARLAMA BÜYÜK SORUN

Ülkemizde yaş sebze meyve sektörü için etkin bir pazarlama sistemi ve organizasyonun olmadığını belirten İncefikir, "Mevcut sistemin aracılar tarafından kontrol ediliyor olması, hem ürün kayıplarına neden olmakta hem de üretici-tüketici niteliğindeki geniş toplum kesimlerinin çıkarlarını son derece olumsuz etkilemekte. Hasat döneminde çok miktarda ürünün pazara çıkması, depolama olanaklarının yetersizliği, üreticinin içinde bulunduğu finansman olanaklarının yetersizliği, hasat döneminde fiyatların düşmesine ve üreticilerin önemli miktarlarda gelir kaybına uğramasına neden olmaktadır" diye konuştu.

ÜRÜN KALİTESİ ARTIRILABİLİR

Ürünün sorunsuz bir şekilde tüketiciye ulaşması için hastalık ve zararlılarla zamanında ve yeteri kadar mücadelenin yapılması, doğru gübreleme ve bilinçli sulama ile ürün kalitesinin artırılabileceğine vurgu yapan İncefikir, "Bu uygulamaların uygun dozda ve hasata yakın olmayan zamanda yapılması önemli. Çünkü yapılan tüm bu uygulamalar raf ömrünü uzatacaktır" dedi.