Türkiye’nin nişasta bazlı şeker (NBŞ) üreten uluslararası şirketlerin oyun alanı haline geldiğine vurgu yapan Karademir, “Şeker Kurumunun karar organı olan, kotalarının tespiti, iptal ve transferleri hakkında kararlar alma ve uygulama yetkisine sahip olan Şeker Kurulu da, KHK düzenlemesiyle kapatılmış oldu. Şeker Kurulu kimi sorunlara karşın, sektörde gerek kotaların tahsisi ve gerekse pancar şekeri ve NBŞ üretiminde, temsilcilerin sektörün paydaşlarından oluşması nedeniyle denge unsuru olmuştu. Yedi kişiden oluşan Şeker Kurulunun 3 temsilcisi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığından; diğerleri de Türk  Şeker Fabrikaları AŞ, Pankobirlik, Konya Şeker ve Cargill temsilcilerinden oluşuyordu.”

SEKTÖRE MÜDAHALELER ARTACAK

Pancar şekeri sektörünün üreticisi, çalışanı, yan ve alt sektörleriyle birlikte 10 milyon insanımıza geçim kapısı olduğunu ifade eden Karademir, “Şeker Kurumu’nun yetkilerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`na geçmesiyle sektöre müdahaleler artacak, kotalarının tahsisi, izlenmesi ve denetimi, sorunlu hale gelecek, bunun sonucunda alınacak siyasi kararlar sektörde karmaşaya yol açacaktır. Denetimi yetersiz kota sistemi ise art niyetli ve kâr hırsıyla hareket eden firmalara haksız kazanç sağlama imkânları yaratacaktır. Ülkemizin ve halkımızın menfaatleri yerine, baskı gruplarının talepleri ön plana çıkacaktır.”

KAÇAK SİGARA VE İÇKİNİN ÖNÜ AÇILDI

Sigara ve içkideki yüzde 70-80’leri geçen yüksek vergi oranları ile aşırı artan fiyatların kaçak sigara ve içki piyasasının önünü açtığını belirten Karademir, “Yapılan düzenlemelere bakıldığında, amacın halk sağlığından ziyade sigara sektörüne hâkim olan yabancı firmaların korunmasına hizmet ettiği görülmektedir. Son olarak içkide ki vergi oranları artırılırken, sigarada ki vergi oranının enflasyonu artıracağı endişesi ile 2018 yılında artırılmayacağının açıklanması, konunun sağlık boyutunun çokta önemsenmediğini göstermektedir.”