9 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe giren ‘Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ kapsamındaki değişiklikle şirket kuruluş sözleşmesinin ticaret sicili müdürü veya yardımcısı huzurunda imzalanması uygulanması işlemine resmen başlandı. Buna göre; daha önceleri sadece noterlerin huzurunda imzalanan şirket kuruluş sözleşmeleri, artık odaların ticaret sicili müdürlüklerinde de imzalanabiliyor.

Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, 15 Mart 2018 tarihinden itibaren Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde başlayan bu uygulama sayesinde, şirket kuruluş işlemleri kolaylaşırken, maliyetin de belirli oranda azaldığını söyledi. Menevşe, “Ticaret sicili müdürlüklerine verilen bu yetki ile şirket kuruluşlarında sözleşmelerin noter huzurunda imzalanması zorunluluğu kaldırıldı ve sicil müdürlüklerinde de kurucuların imza atabilmesine imkan tanınarak şirket kuruluşları kolaylaştırıldı. Şirket kuruluş işlemleri için MERSİS üzerinden hazırlanan sözleşmenin sistem üzerinden onayı alındıktan sonra kurucular Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne gelerek sözleşmeyi orada imzalama imkanına sahip oluyorlar. Bu sayede şirket kuruluşlarının süresi ve masrafları azalmış oluyor. Adana Ticaret Odası Ticaret Sicil Müdürlüğümüz de 15 Mart2018’den itibaren bu uygulanmaya başlanmıştır’ dedi.

Menevse, şirket kuruluşlarında notere gitme zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Hükümetimizin eylem planları arasında yer alan konulardan birisi de, şirket kuruluşlarının işlem sayısı bazında azaltılarak hızlandırılması ve işlem maliyetlerinin düşürülmesi yönündedir. Şirket kuruluşlarında, Maliye Bakanlığı, TOBB, Ticaret Sicil Müdürlükleri, Rekabet Kurumu, Noter, Bankalar gibi çok sayıda kişi ve kurum görevlidir. Bir şirket kuruluşu bu kişi ve kurumlardaki işlemlerin her biri için yarım gün esas alındığında 2-3 gün hatta daha fazla sürebilmekteydi. Dünya ülkelerine baktığımızda, ülkemiz şirket kuruluş hızı ve maliyet yüksekliği bakımından oldukça geri sıralarda yer alıyordu. Şirket kuruluşlarında çok sayıda kişi ve kurumun yer alması, kuruluş işlemlerinde prosedürü artırmakta, şirket kuruluş süresini uzatmakta ve işlem maliyetlerini yükseltmekteydi. Yeni uygulamanın şirket kuranlara sağladığı kolaylığın, şirket kuruluşlarının teşvik edilmesi yönünde de önemli bir adım olacağına inanıyorum.”