Adana Ticaret Odası’nı ziyaret ederek, Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özel, Genel Sekreter Ahmet Nevruz, Genel Sekreter Yardımcısı Birol Yarman’a konuyla ilgili bilgi veren Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) ve Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, Mersin'in Tarsus ilçesinde 11 Şubat 2015'te tecavüz girişimine direndiği için öldürülen Çağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Özgecan Aslan cinayetinin ardından, böyle bir olayın tekrar yaşanmamasına yönelik olarak alınan önlemlerin sürdüğünü söyledi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nce 20 Mayıs 2015 tarihinde alınan, “Toplu taşıma araç sürücülerinden tam teşekküllü hastanelerden uyuşturucu kullanmadığına ilişkin belge istenmesine ve bu belgeyi getirmeyen sürücülerin toplu taşıma aracı kullanmalarına izin verilmemesine ve şoför uygunluk belgesi düzenlenmemesine” ilişkin kararı kapsamında, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne gönderilen 16 Ekim 2015 tarihli yazıda, Minibüsçüler Odası, Şoförler ve Nakliyeciler Odası, Servisçiler Odası ile Özel Halk Otobüsleri Odası’na bağlı şoförler ve araç sahiplerinin uyuşturucu kullanmadıklarına ilişkin belge almaları için Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı Hastanesi’ne sevk edilmelerinin istendiğini belirten Sözütek şunları söyledi:

“Cumhuriyet Başsavcılığımızın kararı gereğince biz de üyelerimizi bilgilendirdikten sonra bu kapsamda yer alan araç sahipleri ve toplu taşıma araçları sürücülerini, uyuşturucu testi yapılmasına ilişkin olarak kendilerine verdiğimiz kapalı zarflarla ilgili hastaneye yönlendirmeye başladık. Öte yandan, ilgili hastane tarafından rapor sonucu pozitif olan araç sürücüleri hakkında, ‘Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak ve kullanma’ suçundan Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunularak haklarında işlem yapılacağını da öğrendik.”

Türkiye’yi derinden sarsan Özgecan Aslan cinayetinin ardından böyle bir olayın tekrarlanmaması konusunda çeşitli önlemler aldıklarını ve araçlarda kamera kullanımı zorunluluğu dahil birçok yeniliği hayata geçirdiklerini kaydeden AESOB Başkanı Nihat Sözütek, “Öğrencilerimizin ve toplu taşımadan yararlanan vatandaşlarımızın güvenliği için toplu taşıma sürücülerinin uyuşturucunun yanında, her türlü psikolojik testlerden geçirilmelerini de onaylıyoruz. Toplu taşıma sürücülerinin uyuşturucu testinden bir kez geçirildikten sonra alacakları belgeyle hayatları boyunca araç kullanmaları da söz konusu değildir. Görev yapan her sürücü altı aylık periyodlarla bu testten geçirilecek ve konuyla ilgili belgelerini bize teslim ederek çalışma uygunluğu alacaklardır” dedi.

Sözütek, konuyla ilgili olarak Adana Ticaret Odası’nın desteğini beklediklerini vurgularken, ATO’nun aynı sektörde faaliyet gösteren üyelerinin belirtilen yükümlülüklere uymalarının sağlanmasının önemine de işaret etti.

Ziyaret sırasında konuşan ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak ve Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de, uygulamayı gönülden desteklediklerini ve her konuda destekte bulunmaya hazır olduklarını ifade ederken, “Odamıza bağlı olan ulaşım sektöründeki üyelerimizin de bu şartı derhal yerine getirmeleri için girişimlerde bulunacağız ve konunun yakın takipçisi olacağız. Bu uygulama Adana’nın ulusal boyuttaki imajının daha iyi noktalara taşınması ve olumlu algılanmasının sağlanması bakımından da yarar sağlayacak niteliktedir. Özgecan evladımızın kaybından dolayı duyduğumuz üzüntüyü anlatmaya kelimeler bile yeterli değil. Kadın ve çocuklarımızın bu tür saldırıları tekrar yaşamaması için yasal çerçeveler dahilinde bu gibi önlemlerin alınmasını ve evlatlarımıza huzurlu yaşayacağı bir ortam sağlanmasına yönelik tüm çabaları alkışlıyoruz” diye konuştular.