TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaret eden heyette, TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral, TÜGİK Başkan Yardımcısı Abdullah Değer, TÜGİK Genel Sekreteri M. Demokan Eren, TÜGİK Saymanı Teoman Türkoğlu, Bursa GİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, Van Girişimci GİAD Başkanı Veysel Çiftçi, Eğirdir GİAD Başkanı Osman Gök katıldı. TÜGİK hakkında genel bilgiler veren Genel Başkan Erkan Güral, faaliyetler ve yeni anayasa sürecine TÜGİK olarak yaptıkları çalışma ile koydukları katkıya değindi. Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile ilgili görüşlerini de bildiren Güral, gelinen noktada yasanın çok daha faydalı hale geldiğini söyledi.

ÇİÇEK'İN ELEŞTİRİSİ

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren TBMM Başkanı Çiçek de, TÜGİK heyetine devam eden yeni Anayasa çalışmalarına koydukları katkı ve zamanında bildirdikleri görüş için teşekkür etti. İşadamlarına çalışmalarında başarı dileyen Çiçek, mecliste hazırlık çalışmaları devam eden yasa düzenlemelerinin daha sağlıklı olabilmesi adına kamuoyu, odalar, sivil toplum örgütleri, mesleki kurumlar ve kuruluşlardan görüş sorulmasına rağmen görüş sorulan kanunlara yeterli ve zamanında görüş ve katkı gösterilmemesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Çıkacak önemli kanunlarla ilgili çok kısa süre kalana kadar bu kurumların harekete geçmemelerini eleştiren Çiçek, "Özellikle yeni TTK konusunda yıllardır çalışma sürdüğü halde, son bir kaç ay kalana kadar görüş bildirmeyen başta odalar olmak üzere görüş sorulan ilgili kurumların son anda harekete geçmesi, meclis çalışmalarını aksatıyor. Bu da tüm ülkenin zamanının ve kaynaklarının ikinci kez kullanılmasına, israfa neden oluyor. Hem zaman, hem kaynak, hem de zamanında kanun çıkarabilmek anlamında doğru zamanda görüş bildirmek çok önemli" dedi.

SAKARYA ZİYARETİ DEĞERLENDİRDİ

Çiçek'e yaptıkları ziyareti değerlendiren TÜGİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya da, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in kendilerini çok sıcak karşıladığını, yapılan görüşmede Meclis çatısı altındaki çalışmaların bir çok kurumun görüşleri dikkate alınarak yapılmasının olumlu olduğuna dikkat çekti. Kamuoyunun istek ve beklentilerinin kanun koyucular tarafından duyulması ve dikkate alınmasının önemini vurgulayan Sakarya, "Belirli kanun hazırlıkları için ilgili kurumlardan, sivil toplum örgütlerinden, meslek gruplarından ve odalardan görüş sorulduğunda buna zamanında, topluma faydalı görüşler oluşturarak sunmak çok önemlidir. Hiç bir şey yapmadan eleştirmek, yakınmak en kolayıdır. Biz, bizlerden bekleneni zamanında yerine getirelim, sonrasında görüşlerimiz dikkate alınmamışsa o zaman eleştirelim, yakınalım. İçine girmeden, sürece dahil olmadan, yapıcı ve faydalı görüşleri bildirmeden son dakikada itiraz etmek, geçen tüm sürecin verimsiz olmasına, yeniden zaman ve kaynak israfına neden olmaktadır. Bu tüm ulusun zamanı, tüm ulusun zor kazanılmış kaynağıdır" diye konuştu.