Aydoğan, Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni ziyaret ederek Başkan Yunus Yalçınkaya, Başkan Yardımcısı Nuri Akko ve üye Süleyman Şahin ile çam pamuklu koşnili konusunda bilgi alış-verişi yaptılar. Aydoğan, çam pamuklu koşnilinin (çam biti) arıcılıkta önemi olan bir böcek türü olduğunu belirterek, “Bu böceğe halk arasında basra böceği de denilmektedir. Arı, iki kaynaktan bal yapıyor. Biri bitkilerin çiçeklerinden alınan nektar, diğeri de çam ve söğüt gibi bazı ağaçların salgılarıdır. Çam ağacı gövdelerindeki çam pamuklu koşnili (ÇPK) tarafından ısırıldığında orada bir salgı oluşturuyor. Arılar bu salgıyı midelerinde olgunlaştırıp bala dönüştürüyor. Türkiye fındık gibi çam balı üretiminde de Dünyada tekel durumundadır. Çam balı daha çok Ege bölgesinde Muğla ili ve ilçelerinde üretiliyor. ÇPK yaşaması için Karaisalı Çatalan Bölgesi çok uygun alandır. Bu böcekler için yaşama alanları sağlanmalı ve bu bölgede çam balı üretimi yapılmalıdır. Bölgede yapılan ön denemelerden olumlu sonuçlar alınmıştır. Çam balı üretiminin geliştirilmesiyle arıcılıktan elde edilen katma değerin artırılması ve üretici gelirlerinde iyileştirme sağlanması mümkündür” dedi.

  Aydoğan, “Karaisalı Belediyesi’nin koordinesinde Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği, Adana Orman Bölge Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü uzmanları bir araya gelerek, bu konuda bir proje hazırlanmalı ve uygulanmalıdır” diye konuştu.

 

YALÇINKAYA, “MUĞLA’YA NEDEN GİDELİM?”

 Aydoğan’ın görüşlerine katıldığını ve bunun için çalışmalar başlatılması gerektiğini söyleyen Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yunus Yalçınkaya, “Adana ve ilçelerinde 16 adet barajımız var. Çam ormanlarımız var. Her sene çam balı almak için Muğla’ya taşınıyoruz. Bir kamyon nakliye maliyeti en az 10 bin liradır. Çam pamuklu koşnili bölgedeki çamlara bulaştırılır ve yaygınlaştırılırsa biz niye oralara gidelim? Ormanlarımız bu konuda boş duruyor. En kısa zamanda ilgili kurumlarla bir araya gelerek, çalışmalara başlamalıyız” şeklinde konuştu.