Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, AB-ABD Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinin Türkiye'den ayrı yürümesinin Türkiye'ye büyük zarar vereceğini ve Türkiye ABD ile STA görüşmelerinin de eşzamanlı başlaması gerektiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Gümrük Birliği'ni tartışmaya açmasına destek veren TÜGİAD, iş dünyasını yarın (bugün) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın başkanlığında gerçekleştirilecek olan "İstanbul Zirvesi"nde kararlı olmaya davet etti. TİM, TOBB, TÜSİAD, TUSKON, MÜSİAD, TÜMSİAD, ASKON, DEİK, YASED, TÜGİAD, TURKONFED, TÜGİK, TİKAD, Türkiye-ABD İş Konseyi, Türk Amerikan İş Konseyi, Türk Amerikan İşadamları Derneği, Amerika Türk Koalisyonu ve Amerikan Şirketler Derneği başkan ve yardımcılarının katılacağı zirvede, AB ile ABD arasında serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin başlaması değerlendirilecek. Türkiye'nin AB üyesi olmadığı halde Gümrük Birliği üyesi olmasının neden olacağı durum nedeniyle bu anlaşmadan yararlanamayacağını belirten TÜGİAD Başkanı Yücelen iş dünyasına net bir çağrıda bulundu:

"Türkiye AB'nin ne üyesidir ne de değildir. İşte bunun garip bir sonucu daha... AB ülkeleri ABD ile serbest ticaret yapabilecek ama biz yapamayacağız. Anlaşmamız nedeniyle bizim ABD ile ayrıca bir STA görüşmesi süreci yaşamamız gerekiyor. Zaten ABD ile ticaret dengesi aleyhimize büyük bir açık veriyor; bu durumda bu açık daha da büyüyecek. Türkiye'nin tam da ekonomisi rayına girerken böyle bir uygulamaya tahammülü olamaz; olmamalıdır. İş dünyası olarak tek vücut halinde hükümete destek vermeliyiz. Gerekirse Gümrük Birliği anlaşmasının askıya alınması da dahil olmak üzere tüm seçenekler en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Türkiye'de AB üyeliği tatilcilere ve işçilere vize uygulaması kapsamında değerlendiriliyor.  Tatile gidecek olan gitsin, çalışmak isteyen de çalışsın da AB üyeliği, Gümrük Birliği, STA görüşmeleri gibi konular çok daha ciddi konular olarak ele alınmalı."

Türkiye'nin gündemde olan AB-ABD Serbest Ticaret Anlaşması (STA) karşısındaki durumuna ilişkin Ekonomi Bakanlığının çalışmaları aktarılacak zirvede, iş dünyasının önerileri alınarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayındaki ABD ziyareti öncesinde Türkiye-ABD arasında STA görüşmelerinin de eşzamanlı olarak başlatılmasına yönelik yol haritası ve eylem planı görüşülecek ve karara bağlanacak.