Fizibilite çalışması için Adana’ya gelen Hollanda Heyeti, ekim ve dikim için bir tanıtım gezisi yaptı ve ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile bir araya geldi.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin öncülük yaptığı " Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Pazarlaması İçin Fizibilite Çalışması Projesi'nde önemli bir aşamaya gelindi. Ekim ve dikim yapılacak alanların yerinde incelenerek yapılan bilgilendirme  toplantısına Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü'nün yanı sıra  Büyükşehir Belediyesi bürokratları, IQ Flowers, Vanberkel, Unex ve Bercomex firmaları ile çiftçiler katıldı. Adana Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Gül projeye  destek vermelerindeki en önemli nedenin Adanalı çiftçilere ve bölgeye sağlayacağı avantajlar olduğunun altını çizdi.

İŞBİRLİĞİ GELİŞECEK

Küçükoba Fidanlığı'nda yapılan tanıtım  gezisinde, pilot bölge olarak  Balcalı'nın arkasında yer alan  Deliçay Bölgesi'nin belirlendiğini belirten Gül, " Ekim ve dikimlerimizilerimizi  daha sonra  bölgenin tamamına yaymayı planlıyoruz. Önümüzdeki aylarda  Adana 'da sadece karpuz, mısır, buğday değil, ekonomik değeri daha yüksek çiçekler de göreceğiz. Adana ilerleyen zamanlarda çok farklı bir bitki deseniyle donanacak.  İlerleyen zamanlarda da  işbirliğimizi geliştirerek, sadece çiçek değil, soğan ve tohum üretimi de yapmak istiyoruz.  Çiçekçilikte Hollanda, coğrafi ve iklimsel özelliklerinin  dezavantajlarına rağmen dünya piyasasının ortalama yüzde 65'ni elinde bulunduran bir ülke. Yaşadıkları  dezavantajı, avantaja dönüştürmek için  dünyaya açılıyorlar. Başkanımız Hüseyin Sözlü ile ülkelerine yaptığımız teknik ziyaret sonrasında, kendilerine sunduğumuz 'Adana'nın iyi bir model  olma' fikri karşısında oldukça heyecanlandılar . Türkiye'nin dolayısıyla Adana'nın  sadece Hollanda'ya kesme çiçek gönderilmesi, tohum ve soğan üretilmesinden  çok Rusya'ya da açılan bir pencere olması bakımından önemsediklerini bizlere ilettiler.  İnşallah hem Türkiye hem de Adana için  faydalı,  ekonomimize ciddi anlamda katkı sağlayacak, çeşitliliği ve verimliliği artıracak bir yapı oluşturacağız " dedi.

ADANA'DA ÜRETİLMEYEN ÇİÇEKLER ÜRETİLECEK

Yapılan inceleme gezisinin ardından söz konusu araziyi oldukça beğendiklerini kaydeden Hollandalı firma yetkilileri,  Adana'da yapılacak ekim ve dikim çalışmalarında bugüne kadar üretilen cinslerden çok, üretilmeyen cinsler denemek istediklerini vurguladılar. Çiftçilerin heyecanın yapılacak işlerde ne kadar başarılı olacağının bir göstergesi olduklarını kaydeden firma yetkilileri, oldukça profesyonel bir çalışma yapıldığını da sözlerine ekledi.