'Anadolu ve Mezopotamya Kardeş Kültürler Şenliği' adıyla yola çıkan Irak Fezalar Eğitim Kurumları'ndaki 90 öğrenci ile 18 finalistin seslendirdiği Türkçe şarkı, şiir, skeç ve halk oyunları gönülleri mest etti. Yaklaşık üç saatlik etkinlikte binlerce davetlinin alkışlarıyla kucakladığı Iraklı öğrenciler, dostluk ve kardeşlik mesajı verdi. Ekranların ünlü simalarından Ertem Şener'in sunuculuğunu yaptığı Türkçe Olimpiyatları Dil ve Kültür Şöleni Irak finalı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra 1994'ten bu yana Irak'ta faaliyet gösteren Fezalar Eğitim Kurumları öğrencileri, 'Evrensel barışa doğru' temalı gösteride 11 kişilik jürinin ve Adanalıların huzuruna çıktı.

 

İlk olarak Erbil Nilüfer Ortaokulu öğrencileri folklor gösterisi için sahne aldı. Musul Işık Kız Lisesi'nden Dema Kusai Hamid, 'Ah nerede vah nerede', Duhok Erkek Lisesi'nden Siver İsmail Abdulkadir, sevilen türkülerden bir potpuri takdim etti. Ronaki İlköğretim Okulu'ndan Muhammed Havta, 'Yürüyorum dikenlerin üstünde', Erbil Nilüfer Kız Ortaokulu'nda Keja Havta, 'Dil yarası' türkülerini başarıyla seslendirdi. Süleymaniye Kız Lisesi'nden iki kız öğrenci, güzel Türkçe konuşmanın önemini ve Türkiye'de dilin nasıl bozulduğunu konu alan 'Gezer gezer dururum' adlı skeçi ustalıkla oynadı.

 

Öğrencilerin toplamda 15 farklı gösteriyle çıktıkları finalin sonunda İbrahim Tatlıses'in ses rengini hatırlatan Erbil Işık Ortaokulu'ndan Geylan Tahir Anver, 'Urfalıyım ezelden' parçasıyla; yerel kıyafetlerle platforma çıkan Kerkük Çağ Erkek Lisesi öğrencisi Mustafa Suphi Nurettin, 'Şevko' türküsüyle 'şarkı' dalında dereceye girdi. Kerkük Çağ Kız Lisesi'nden Zeynep Haydar Zeynelabidin'nin okuduğu 'Siyah gözlerine beni de götür'; Süleymaniye Kız Lisesi'nden Lalan Latif Aşık Veysel'e ait ' Dava insanlık davası' başlıklı şiiriyle birinciliğe layık görüldü.

 

Finalist öğrenciler başarı belgesi ve plaketlerinini Dünya TV Genel Müdürü Remzi Ketenci'nin elinden aldı. Sahne performansı, Türkçe'yi güzel konuşmaları, vurguları ve sempatik davranışlarıyla ünlü sanatçıları aratmayan diğer finalist yarışmacı öğrencilere başarı belgesi ve madalya verildi.

 

Gecede söz alan Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "Görevimiz gereği yaptığımız seyahatlerin bir çoğunda bu eğitimcilerle birlikte olduk. Beş altı ay önce Kırgızistan'a bir hafta süren temasımız vardı. Orada öğretmenlerimiz bizi havalimanında alıp, sahura götürdü. 'İlim Çin'de de olsa gidin' diyen peygamberin ümmetiyiz. Türkiye ve Türkçe idealine hizmet eden kardeşlerimizi gördük. Öğretmenlerimiz orada gerçekten büyük hizmetler görüyor. Türkçe'nin eğitim sahasını genişletmekle birlikte, o ülkelerdeki gençlere büyük emek veriyorlar. Türk milleti ile o insanlar arasında gönül köprüleri kuran kardeşlerimizden Allah razı olsun. Eğitim elçisi bu kardeşlerimizi saygıyla selamlıyorum" dedi.

 

İl Müftüsü Arif Gökce ise, "Allah sizlerin sayılarını artırsın. Bir gün bizlere de 'gel' çağrısı olursa, arkamıza bakmadan gidebilir miyiz? Bunu zaman gösterecek. Allah yar ve yardımcınız olsun" diye konuştu.

 

Aktivitede Afrika'da yaptıkları çalışmalar nedeniyle Sağlık Mensupları Derneği üyesi doktor ve eczacılar da plaketle onurlandırıldı. Doktorlar adına konuşan ve bir süre önce Adana'dan Uganda'ya göç eden Operatör Doktor Necdet Kızılkaya ise Türk okullarının dünyanın her tarafına ulaştığını; beraberinde doktor ve hastane ihtiyacını ortaya çıkardığını anlattı. Uganda'da Türk işadamları tarafından temeli atılan hastane inşaatının bittiğini açıklayan Kızılkaya, önümüzdeki yaz bu merkezi açmayı planladıklarını kaydetti. Kızılkaya, "Bu gençleri görüp de duygulanmamak mümkün değil. Uganda'da da Irak'taki gibi Türkçe öğrenen talebelerimiz var. Anadolu'nun küllenmiş ateşleri yeniden Mezopotamya, Orta Asya, Afrika ve Avrupa'ya yayıldı. Kendilerini en yüce insanın mesajını yaymaya adayanlara, selam olsun." şeklinde konuştu.

 

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Yüreğir Kaymakamı Turgut Subaşı, Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, Aladağ Belediye Başkanı Yusuf Baş, Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan'ın yanı sıra salonu dolduran Adana halkının baştan sona heyecanla izlediği etkinlikte, sponsor kurum ve kuruluşlar günün anısına 'plaketle' ödüllendirildi.