Birlik Başkanı Kazım Barışık, Başkan Vekilleri Nihat Sözütek ve Mustafa Göktaş, Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri İlhami Uygunsözlü, Metin Taylancı, Mustafa Gökay Karakuş ile Denetim ve Disiplin Kurulu Üyeleri Selahattin Güler, Nuri Zengin, Süleyman Oğuz,Murat Yağmur, Ünsal Perçin, Mesut Yalı, Oğuz Başman ile Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Uslu ve Adana Elektrik Teknisyenleri Esnaf Odası Başkanı İsmail Abike’den oluşan bir heyet, Kırşehir'de düzenlenen törenlere katıldı.

Adana ESOB üyeleri, Kırşehir şehir merkezindeki tarihi yerleri de gezerek toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.  Kortej yürüyüşü sonrası Türkiye'nin çeşitli vilayetlerinden gelen binlerce esnafla birlikte şed töreninin yapılacağı alana geçen ESOB heyeti, Ahilik Onur Ödülü’ne layık görülen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ahilik Özel Ödülü’ne layık görülen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül, Yılın Ahisi Mahir Solak’ın da katıldığı törenleri izlediler.

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, bu büyük geleneğin yaşatılmasında emeği geçenlere ve kutlamaları düzenleyen kurumlara teşekkür ederken,  “Bu toprakların bir evladı olarak, Ahilik teşkilatımızla Ahilik geleneğimizle her zaman gurur duydum. Zira dünyada böyle bir teşkilata, bu kadar köklü etkisi, bu kadar yaygın etkisi olan bir teşkilata rastlamak gerçekten zordur. Esnafımızın da ruhuna sirayet etmiş Ahilik geleneğiyle, toplumsal yapımızı bir arada tutmaya, Hacı Bektaşı Veli’nin deyimiyle, Türkiye’yi bir olarak, iri olarak, diri olarak, geleceğe taşımaya inşallah devam edeceğine inanıyorum” dedi. 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkanı Abdulkadir Akgül de ahiliğin merkezi Kırşehir'de kutlamaların en görkemlisinin yapıldığını belirtti.  Ahiliğin hala yaşadığını, esnaf ve sanatkarların hala devletin temel taşı olmaya, milletini ayakta tutmaya çaıştığını vurgulayan Akgül, "TESKOMB esnafın kredi kapısı olmaya devam ediyor. Kredi miktarı 9 milyar liraya ulaştı " diye konuştu. 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de esnaf ve sanatkarların Türkiye'nin birlik ve beraberliğinin kaynağı olduğunu kaydetti. Törende, Yazıcı, Hisarcıklıoğlu, Palandöken ve Akgül'e fahri hemşehrilik beratının yanı sıra şehrin temsili anahtarı verildi.

 

Birlik Başkanı Barışık, işlerini bırakarak Kırşehir’e kadar gelen Birlik Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri ile oda başkanlarına ayrı ayrı teşekkür ederken, Ahilik Haftası'nı gelecek yıllarda Adana'da da geniş kapsamlı bir şekilde kutlamayı istediklerini belirtti.

Barışık,   "Ahiliğin merkezi Kırşehir’deki kutlamalara, Birlik Başkanı olarak 6 yıldır katılıyorum. 3 yıl önce de Türkiye Ahiliğini Adanalı Gömlekçi Bayram Özer kazanmış ve buradaki törenlerde aldığı ödüllerle büyük gurur yaşamıştık.  Adana’mız da hala yaygın olan Ahilik kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için kentimizde de kutlamaları dolu dolu yaşamayı  çok arzu ediyoruz. Burada edindiğimiz izlenimlerle Adana'da da inşallah Ahilik Haftası'nı en iyi şekilde kutlayacağız" diye konuştu.