Konferansta konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yapı niteliğine yalnızca inşaat açısından bakmamak gerektiğini vugulayarak kentte problemli imar alanları olduğunu ancak konut üretimini kısıtlayacak imar alanları olmadığını ifade etti.

 CEYHAN DEPREMİNİN 19. YILINDA AFET BİLİNCİ KONFERANSI

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Adana-Ceyhan depreminin 19. yılında kent halkına deprem, sel ve yangın simülasyonlarıyla afet bilinci kazandırmak amacıyla deprem konferansı gerçekleştirildi. Konferansta konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 27 Haziran 1998 tarihinin Türkiye için önemli bir tarih olduğunu, Adana’da bir doğal felaket yaşandığını ve asla hafızlardan silinmeyecek şekilde bir çok aile maddi manevi zarar gördüğünü söyledi. Bu büyük depremin merkez üssünün Ceyhan ilçesi olduğunu,  6,2 olarak şiddeti de ölçüldüğünü ifade eden Başkan Sözlü, Adana'da 128, Osmaniye'de 7, Mersin'de 4, Hatay'da 5 olmak üzere toplamda 145 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 1500’e yakın vatandaşın yaralandığını, onlarca evin enkaza dönüştüğünü anımsattı.

‘’KONUT ÜRETİCİLERİ VİCDANLI OLMALI’’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye‘deki binaların yüzde 40’ı kaçak, 15 milyon civarında olduğu tahmin edilen konut stokunun yüzde 10‘unun yenilenmesi ve yüzde 30‘unun da güçlendirilmesi gerektiğini aktaran Başkan Sözlü, ‘’Üzülerek ifade ediyorum ki Türkiye depremi uygulamalı gören bir ülke ancak bundan yeterli dersi almadı.

Yap-sat yöntemiyle ticari amaçlı olarak konut üretenlerin daha akıllı, daha vicdanlı ve dürüst davranması gerek. İnsan hayatını korumak, bir ibadet kadar değerli.  Konut üreticisi de samimi, dürüst ve vicdanlı davranmalıdır. Yapı niteliğine yalnızca inşaat açısından bakmamak gerek, nicelik ve estetik de önemli. Fütursuzca imara açılan delta alanları depreme tedbirde engel teşkil ediyor’’ dedi.

AFET SİMÜLASYON TIRI ADANALILARA KAPISINI AÇTI

Yapılan konuşmaların ardından Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün katılımı ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) Afete Hazır Türkiye Projesi kapsamında eğitim verdiği Afet Simülasyon TIR’ı Adanalıların hizmetine açıldı. Başkan Sözlü ve Vali Demirtaş TIR’ı inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.