İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, Adana’nın kent içi ulaşımda karşı karşıya bulunduğu sorunların asıl kaynağının, Adana’nın ulaşım master planı olmamasından, sürdürülebilir ve bütünlükçü bir ulaşım politikasının hayata geçirilmemesinden kaynaklandığını söyledi.

İMO Şube Başkanı Abdullah Bakır, Adana’da yaşanan ulaşım ve trafik sorunlarının okulların açılması ile ilgili daha da artacağı uyarısında bulundu. Trafik keşmekeşliğinin Adanalıları canından bezdirdiğini bildirdi. İMO Başkanı Abdullah Bakır, Adana’nın kent içi ulaşımda karşı karşıya bulunduğu sorunların asıl kaynağının, Adana’nın ulaşım master planı olmamasından, sürdürülebilir ve bütünlükçü bir ulaşım politikasının hayata geçirilmemesinden kaynaklandığını belirterek, açıklamasında şu görüşlere verdi:

KENTİN GÖRÜNEN YÜZÜNE MAKYAJ

“Adana’da, belediye ekiplerinin yeni yol açma, kanalizasyon, yağmur suyu tahliye kanalları ve kaldırım taşı döşeme çalışmaları yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte hız kazandı. Bu tabloyu neredeyse kanıksadık; her seçim döneminde olduğu gibi bu seçim döneminde yine kentin görünen yüzünü makyajlama, seçmene selam politikaları ile halka çile çektiriliyor.

TRAFİK FELÇ DURUMDA

Zaten sorunlu olan trafik sorunumuzu katladılar; tüm bunlara bir de doğalgaz ve TEDAŞ kazılarının eklenmesiyle yollar, kaldırımlar, araç sürücülerini ve yayaları iyice bezdirir oldu. Trafik şimdiden felç durumda; İlk ve ortaöğretimle birlikte yükseköğretimin de eğitim yılına başlayacağı önümüzdeki günlerde, sabah ve akşam saatlerinde kent merkezlerindeki okulların çevresinde bulunan cadde ve sokaklara, kent trafiğinin yükünü çeken bulvarlara baktığımızda, yaşanan tablo, ulaşımdaki işkencenin vardığı düzeyi daha net gösterecektir. Adanalılar bu sorumsuzluğu, bu çileyi hak etmemektedirler.

İnşaat Mühendisleri Odası olarak defalarca Adana’nın ulaşım ve trafik sorunu üzerine yetkilileri uyardık. Kamuoyuyla paylaştığımız açıklamalarda, plansızlığın çözüm yerine sorunları daha da derinleştireceği vurgusunu yaptık. 

Hatırlanacağı gibi, D-400 Karayolu üzerinde inşa edilen ve kent merkezinde bulunan alt-üst geçitlere itiraz etmiş, iyi planlanmayan alt-üst geçit tarzındaki kavşak düzenlemelerinin kent trafiğini rahatlatmak şöyle dursun, yeni kilitlenme noktaları oluşturacağını, sorunu bir sonraki kavşağa taşıyacağını vurgulamıştık. D400 Karayolu üzerinde şu anda bu yaşanıyor.

ULAŞIM MASTER PLANI ŞART

Adana’nın kent içi ulaşımda karşı karşıya bulunduğu sorunların asıl kaynağı, Adana’nın ulaşım master planı olmamasından, sürdürülebilir ve bütünlükçü bir ulaşım politikasının hayata geçirilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu gerçeklik tüm açıklığıyla kendisini göstermesine rağmen, ne yazık ki kent yöneticilerimiz günü kurtarmaya dönük yatırımlara, lokal çözümlere, sınırlı projelere devam etmektedirler. Bunun sonucu olarak da yapılanlar, ancak iş bitip, yaşam yanlışlığını ispat ettikten sonra sil baştan yık yeniden yap yöntemi devreye sokularak kaynaklar sorumsuzca israf edilmektedir.

Yerel yöneticilik, belediyecilik uzun erimli planlamaların, bilimsel, teknik, bütüncül yaklaşımlarla hazırlanmasını gerektirir. Asıl görevleri Adanalıların hayatını kolaylaştırmak ve yaşam standardının yükseltilmesini sağlamaktır.

Ulaşım sorunlarının yanı sıra çarpık kentleşmenin tetiklediği farklı sorunlarıyla birlikte Adana sorunlar yumağı bir şehir haline getirilmiştir. Bu sağlıksız ve mühendislik biliminin gereklerini reddeden yaklaşımın Adana’mızı getirdiği nokta bütün çıplaklığı ile göz önündedir.

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak, Adana’nın çağdaş kent kimliğine ulaşmasını, Adanalıların hak ettikleri yaşam standartlarının oluşturulduğu bir kentte yaşamasını istiyoruz. Bunun sağlanabilmesi için, gerek ulaşım sorunlarının gerekse Adana’nın çarpık bir kent olarak anılmasına neden olan tüm sorunlarının ortadan kalkması için bıkmadan usanmadan çalışmalarımızı sürdüreceğiz, görüşlerimizi aktaracağız, uyarılarımızı yapacağız, bu konuda ısrarcı olacağız.

HAFİF RAYLI SİSTEM YENİDEN PROJELENDİRİLMELİ

Okulların önümüzdeki hafta açılacak olması nedeniyle Adana kent içi ulaşımına dair önerilerimizi bir kez daha yinelemeyi, sorumluların görev ve sorumluluklarını bir kez daha hatırlatmayı bir görev addediyoruz.

-Adananın ulaşım master planını yaptıracak iradeye ihtiyaç vardır.

-Ulaşım yatırımları toplu taşımacılığa yönelmeli, kentlilerin toplu taşıma araçlarını kullanması için toplumsal eğitim süreci başlatılmalıdır.

-Çakmak Caddesi ve Tepebağ höyüğü çevresi araçtan arındırılıp, yaya açık turizm bölgesi haline getirilmelidir.

-Ulaşım koridorlarındaki kavşaklarda etüt çalışması yapılıp, nasıl bir geçiş sisteminin uygulanacağına öyle karar verilmelidir.

-Hafif raylı sistem yeniden projelendirilmeli, güzergâh yeniden ele alınmalı, özellikle üniversite öğrencileri ve personelinin yoğun olduğu bölgeler projeye dâhil edilmelidir.

-Pek çok sokakta kaldırım bulunmamakta ya da bahçe duvarı ve vitrin genişletme yönetimiyle kesilmektedir. Yayanın sokağındaki kaldırımda özgürce yürüme hakkı sağlanmalıdır.