Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Konstantin Bekos ve Ataşe Yardımcısı Christian Maier ile birlikte Adana Ticaret Odası’nı (ATO) ziyaret eden Avusturya Büyükelçisi Klaus Wölfer, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin artırılabilmesine yönelik görüşmelerde bulundu.

            ATO Meclis Başkanı Behiç Pakyürek, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Atila Menevşe ve Mehmet Şahbaz ile Yönetim Kurulu üyelerinin de hazır bulundukları ziyaret  sırasında, Adana ve Çukurova’nın ekonomik potansiyelinin ve yatırım imkanlarının tanıtımına ilişkin bir sunum gerçekleştiren ATO Başkanı Ali Gizer, Adana ve Çukurova’nın yatırım ve ticaret imkanlarıyla Avusturyalı işadamlarının aradıkları niteliklere fazlasıyla sahip olduğunu söyledi.

Avusturya’nın ticari ve ekonomik potansiyeli, iş fırsatları, işbirliği olanakları, karşılıklı yatırım imkanlarıyla Türkiye ve Adana için önemli ülkelerden birisi olduğuna dikkat çeken Gizer, Avusturya Heyetinin Adana ziyaretinin, Çukurova ile Avusturya arasındaki ticaretin artırılmasına dönük olumlu sonuçlar yaratacağına inandığını kaydetti.

Türkiye ve Avusturya'nın kültürel, siyasi ve ekonomik ilişkileri çok eskilere uzandığını, her iki ülkenin karşılıklı ticaretinde son yıllarda artış yaşandığını belirten Ali Gizer, “Avusturya gerek işadamlarımız gerekse işgücümüz açısından önemli fırsatlar sunan bir ülkedir. Avusturya ile şirketlerimiz ve işadamlarımız birçok alanda karşılıklı ticaret yapmaktadır. Bunun en güzel örneği, Viyana Belediyesi'nce kullanılmakta olan Temsa marka toplu taşıma otobüslerinin Adana'nın bir markası olmasıdır. Önümüzdeki yıllarda bir enerji üssüne dönüşmesi planlanan Adana ile Avusturya arasındaki ilişkilerinin enerji alanında yoğunlaşması beklenmektedir. Bu bakımdan işadamlarımızın Avusturya hakkında detaylı bilgilendirilmeleri, ikili işbirliği görüşmeleri, fuar ziyaretleri gibi işbirliğine imkan hazırlayan etkinliklerin düzenlenmesi ticaret hacmimizin yükselmesinde önemli rol oynayacaktır” dedi.

Vize konusunda yaşanan sorunların çözümünün Türk işadamlarının Avusturya'ya olan ilgi ve iş yapma isteğini artıracağını kaydeden ATO Başkanı Ali Gizer, “İşadamlarımız, zaman kaybettiren, evrak asıllarını talep eden, Ankara'ya şahsen gelmeyi gerektiren ve her defasında yenilenmeyi gerektiren bu vize sürecine oldukça tepkilidir. Üstelik kendi işinde ve toplumda saygın yer edinmiş işadamlarımız, bu vize sürecini kendilerine karşı bir önyargı ve güvensizlik olarak algılamakta ve bu sıkıntıyla karşılaşmamak için vize gerekmeyen pazarlara yönelmektedir” diye konuştu.

 Ali Gizer, Wölfer’den, Avrupa Birliği’nin vize hizmeti sunumunda kolaylıklar getirebilmesi amacıyla açmayı planladığı bölgesel vize merkezlerinden birisinin Adana’da oluşturulması konusunda AB ülkelerinin büyükelçilerini yönlendirmesi ve destek olması konusunda yardım istedi.

Avusturyalı işadamlarının henüz Adana’ya yeterince ilgi göstermediklerinin gözlendiğini de ifade eden Gizer sözlerini, “Adana, verimli toprakları, ucuz enerji kaynakları, hammadde ve limanlara yakınlığı, lojistik açıdan 2000 yıllık bir merkez olması, ucuz arsa temini, ucuz ve nitelikli işgücü gibi birçok açıdan Avrupa, Ortadoğu ve Türkiye'nin yatırım için lider ilidir. Adana aynı zamanda Türkiye'nin ticaret, sanayi ve hizmetler sektörünün her üçünde de gelişim gösteren ender şehirlerindendir. Bu nedenle biz Avusturyalı işadamı dostlarımızın her türlü iş ve yatırım talebine gerek ortak bulma noktasında, gerekse destek hizmetleri bakımından açığız ve hazırız” diye sürdürdü.

Adana’nın ekonomik potansiyelini gördüğünde, Avusturya ile Adana arasındaki ticaret hacminin olması gereken rakamların çok altında olduğunu anladığını ifade eden Büyükelçi Klaus Wölfer de, ekonomik ilişkilerin karşılıklı ziyaret ve tanıtımlar sonucunda çok daha ileri boyutlara taşınabileceğine inandığını vurguladı.

Wölfer, “Çünkü Adana, Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı konumunda. Avusturyalı yatırımcılar da, Çukurova’da uygun iş ortakları ve iş imkanları arıyor. Bu anlamda elverişli avantajlar sunan bölgenizin potansiyelinin değerlendirilebilmesine yönelik çalışmalarımız sürmektedir” dedi.

Vize sorununun Türk işadamları açısından olduğu kadar kendileri için de büyük bir sıkıntı kaynağı oluşturduğunu kaydeden Büyükelçi Klaus Wölfer, “Bu sadece Avusturya’nın değil, Avrupa’nın önemli bir meselesi haline gelmiş bulunmaktadır. Ancak biz vize konusunda Türk işadamlarına her türlü desteği vermeye ve onların zaman kaybetmeksizin vize almalarını kolaylaştırmaya hazırız” diye konuştu.