DOHAYKO Genel Sektereti Nesrin Çıtırık, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye hayvan hakları konusunda ışık olduğunu ve ülkenin dört bir yanında hayvan itlaf haberleri gelirken, 14 yıl önce hayvan barınağı inşa ettiğini söyledi.


Bir toplumun hayvanlara bakış açısının, o toplumun genel yapısını da ortaya koyduğunu belirten Nesrin Çıtırık, “Büyük devlet adamı Ghandi, ‘Bir toplumun uygarlık düzeyini ve ahlak seviyesini anlamak için, hayvanlara nasıl muamele ettiğine bakmak yeterlidir’ demiş. Yüce peygamberimiz Hz. Muhammed, hayvanlara yapılan iyilikte de sevap olduğunu buyurmuştur. ‘Siz yerdekilere merhamet ediniz ki, göktekiler de size merhamet etsin’ diyen yüce bir dinin mensubuyuz” dedi.

 

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin bütün Türkiye’ye hayvan haklarında ışık olduğunu, Türkiye’ye örnek teşkil ettiğini ifade eden Çıtırık, şunları söyledi: “Bütün belediyeler sokaktaki hayvanları vurup, zehirlerken Adana’da 13-14 yıl önce, Zihni Aldırmaz’ın da çabalarıyla, onları yaşatmanın yolları aranmış ve hayvan barınağı kurulmuştur. Adana’da sadece belediyeler değil, Adanalılar da hayvan varlığına saygı duyuyor ve hayvanlara merhamet, şefkat gösteriyor. Kentin sokaklarında hayvanlar için konmuş yemek ve su kapları görmek mümkündür. İnsanlarımız çocuklarını kuşları beslemeleri için parklara götürüyor. Adana’da hayvan hakları konusunda son derece duyarlı ve merhametli bir toplum yapısı oluşturulmuştur. Bu yapının oluşturulmasında Adana Büyükşehir Belediyesi’nin payı büyüktür.

Bugün Adana’da belediyenin, vatandaşın huzur ve rahatı için verdiği hizmetin sınırsız olduğunu, belediyenin mesajlarından da algılamak, görmek mümkün. ‘Kedin ağaçta mı kaldı? Dert etme, 153’ü ara’ yazılı billboardlar bunun en güzel örneğidir. Vatandaşa verilen hizmetin sınırsız olduğu anlatılırken, ağaçta kalan bir kedinin figür olarak kullanılması ve bunun afiş halinde kentin dört bir yanında yer almasıyla yoğun ilgi görüyor. “Giresun’dan, İzmir’den, Edirne’den, ‘Adana’da belediye böyle bir afiş yaptırmış, onun fotoğrafını yollayın, bizler de görelim’ şeklinde istekler, talepler, paylaşımlar geliyor bize.”

AFİŞLER BELEDİYENİN HİZMET KALİTESİNİ ORTAYA KOYDU

Söz konusu afişlerin sadece Adana’da değil, Türkiye’nin çok sayıda noktasından da ses getirdiğini ısrarla vurgulayan Çıtırık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Afişler, Adana’daki belediyelerin hizmet kalitesi ve sınırsızlığıyla ilgili övgüler gelmesine neden olmuştur. Biz, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin, vatandaşa yönelik hizmet kalitesi ve sınırsızlığını anlatmak için, ağaçta kalmış bir kedi figürü kullanmasından dolayı çok mutlu olduk. Bu hem toplumun, hem belediyenin hayvanlara yönelik şefkat ve merhametinin boyutlarını göstermektedir. Canlı zincirinin en zayıf zinciri hayvanlardır. Bir belediye, görev alanındaki hayvanların eziyetten uzak, canlıya yaraşır şekilde hayatlarını devam ettirmesi için çalışma yapıyorsa, o belediye zaten insan için zaten üst seviye hizmet veriyor demektir.

Ağaçta kalmış ve korkudan, açlıktan ölmek üzere olan çok sayıda kediye Adana Büyükşehir Belediyesi gereken müdahaleyi defalarca yapmıştır. Uygar toplumlarda hayvanın değeri de büyüktür. Hayvan canının değerinin bilindiği toplumlarda, insanın değeri de yücedir.”