TÜMSİAD Adana Şubesinde “Yeni Dünya Düzeni ve Türkiye’nin Yol haritası” konulu seminer veren Çiftçi, burada yaptığı konuşmada, “ Değişen iktidarlarla, değişmeyecek bir Türkiye ideali ve Türkiye vizyonu ortaya koymalıyız. Bunu da planlı bir şekilde uygulayarak nesilden nesile aktarmalıyız” dedi. Çiftçi, Türkiye’nin gelecek on yılının zor olacağı, dünyanın yeniden şekilleneceği, uluslar arası düzenin değişeceği, Türkiye’nin alacağı tedbirlerle önemi belirleyen, ya da belirlenen bir ülke olacağının altını çizdi. Çiftçi, dünyanın yeniden şekillendiği zaman diliminde, Türkiye’nin komşu coğrafyalarda yapıcı, sistematik olumlu değişikliklere imza atması gerektiğini de vurguladı. Yeni dünya düzeni dengelerine adapte olup, küresel ve yerel tehdit unsurlarının ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. 

TÜRKİYE’NİN STK’LARA İHTİYACI VAR

1950-1990 döneminde iki kutuplu dünya olduğunu söyleyen Çiftçi, 1992-2015 yılları arasında ABD’nin tartışılmaz üstünlüğü, 2015’ten sonra ise ABD ve Çin‘in iki merkezli denge stratejisi olacağını ifade etti. Çiftçi, şunları da kaydetti:”Türkiye neden, sadece AB ve ABD vizyonuna hapsedilmek isteniyor. Oysa ki, çok kutuplu düzende yeni aktörler; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Rainbow ekseni gibi yeni arayışlar bu alternatifsizliği ortadan kaldırabilir. Dünyadaki iktisadi ve politik gelişmeler önümüzdeki on-on beş yıllık perspektifte ABD’nin politik ve iktisadi alanlardaki baş at rolünü Çin’e devredebilir. Hindistan ve Rusya da Avrupa Birliği’nin etki gücüne erişebilir. Bu bağlamda Türkiye’nin, yeni kurulacak dengelere, politik ve ekonomik olarak hazır olması, alternatifli planlarının da hazır bulunması gerekir.” Çiftçi, konuşmasında “Türkiye’nin, TÜMSİAD gibi milli değerlerine sahip çıkacak STK’ lara da ihtiyacı vardır” şeklinde konuştu.

TÜMSİAD Adana Şubesinin düzenlediği seminere iş adamlarının yanı sıra Çukurova Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fatih Köksal ve Ziraat Bankası Bölge Müdürü Yusuf Durgun da katıldı. TÜMSİAD Adana Şube Başkanı Deniz Köse de Doç. Dr. Hakkı Çiftçi’ ye üyelerine verdiği önemli bilgilerden dolayı teşekkür etti.