Seyhan Oteli'nde gerçekleşen konferansa; UCMK Dönem Sözcüsü - İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan (UCMK ve Faaliyetleri', Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Aydın konuşmacı oldu.

Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, programda yaptığı konuşmada; 139 devletin imzaladığı, 122 devletin taraf olduğu Roma Statüsü ile kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı suçunun takibi konusunda, giderek güçlenen bir uluslararası ceza hukuku mekanizması olarak varlığınıhissettirirken Türkiye, UCM'nin dışında kalan birkaç devletten biri olmaya devam ettiğini vurguladı.

Çıtırık, şöyle devam etti:

" Gözlemlerimize ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre Suriye ve Irak'ta soykırım ve insanlığa karşı suçlar işlenmeye devam ediyor. Özellikle Suriye'de cihatçı örgütlerin Rojava bölgesi başta olmak üzere işledikleri insanlığa karşı suçlar, yine bu örgütlerin Irak'ta açıkça işledikleri soykırım ve insanlığa karşı suçların etkili bir şekilde soruşturulması ve kovuşturulması için Türkiye başta olmak üzere bölge ülkelerinin UCM'ye taraf olması gerekmektedir. Ancak, bu durum BM Güvenlik Konseyi'nin duruma seyirci kalmasını gerektirmez. Güvenlik Konseyi bir an önce karar alarak Suriye ve Irak'ta işlenen suçlar ile ilgili olarak UCM Başsavcısını görevlendirmelidir.

Türkiye, resmi olarak 2002 yılında mevzuatında yeterli düzenleme olmadığını, iç mevzuatta yapılacak gerekli düzenlemelerden sonra Statü'ye taraf olacağını açıklamıştır. Pozitif hukuk açısından, tamamlayıcılık ilkesinin sürekli Türkiye aleyhine işlememesi için gerekçenin haklı olduğu düşünülse bile, Türk Ceza Kanunu'nda soykırım suçu ile insanlığa karşı suçların tanımlanmasından sonra saldırı suçundan ötürü UCM'ye yargılama yetkisi 2017 sonrasına bırakılmıştır. "

Konferans sonunda konuşmacılara katkılarından dolayı baro tarafından teşekkür plaketi stajyer avukatlar tarafından sunuldu. Ayrıca, etkinliğin sonunda tüm katılımcılara sertifikaları verildi.