Çıtırık, yerel seçimler öncesinde partilerin, aday belirleme yöntemlerini eleştirdi. Aday belirleme yönetiminin belli olmamasının siyasi partilerde ve adaylarda rahatsızlık uyandırdığını belirten Çıtırık, “Anayasanın 68-69. maddesi siyasi partilerle ilgili hükümleri düzenlemiştir. Siyasi partiler demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurları olup faaliyetlerini, parti için düzenlemeleri ve çalışmalarını demokrasi ilkelerine uygun olarak yürütmek zorundadırlar” dedi.
Çıtırık, genel merkez ağırlıklı yürütülen siyaset anlayışının, partililiği ve parti teşkilatlarını devre dışı bıraktığını iddia ederek, bu nedenle bir siyasi partiye üye olmanın ve delege olmanın anlamının kalmadığını savundu. Siyasi partilerin, parti için demokrasiyi en geniş şekilde işletebilecek yöntemlerle aday belirlemeleri gerektiğinin altını çizen Çıtırık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de demokrasinin tüm kural ve kurumlarıyla işleyebilmesi için öncelikle Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası’nda çok ciddi değişiklikler yapılmalıdır. Siyasi partilerin, anayasaları olan tüzüklerinde parti içi demokrasiyi alabildiğince genişletmeli ve çok sesliliğe de kendi içlerinde olanak tanımalılar.”