Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, Dr. Aşkım Tüfekçi Çukurova Devlet Hastanesi bahçesine yapılması planlanan 200 yataklı ek hizmet binası için 120 ağacın kesilmek istenmesine tepki gösterdi.  Özellikle ağaçların kurbanlık koyun gibi işaretlenmesinin çevre adına üzüntü verici olduğunu ifade eden Doğan konunun çok iyi araştırılması gerektiğini bir kez daha tekrarladı.

 

“ÇEVRE MÜHENDİSLERİ HEP SÜREÇ İÇERİSİNDE OLDU”

 

Dr. Aşkım Tüfekçi Çukurova Devlet Hastanesi bahçesine ek hizmet binasının zaruri ihtiyaç olup olmadığı konusunun önemli olduğunu anlatan Doğan, “Dr. Aşkım Tüfekçi Çukurova Devlet Hastanesinin çaprazında Adana Numune Hastanesi bulunmaktadır. Ayrıca, Adana’da 328 dönüm alanı kapsayacak şekilde yapımına başlanan, 1550 yatak kapasiteli sağlık kompleksi neden yapılmaktadır? TMMOB’a bağlı ilgili meslek odaları ve Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubesi süreç içerisinde, durumun bilimsel ve teknik analizi, gerekliliği ile ilgili değerlendirmesini yapmış, yapılan çalışmalara destek olmuştur. Kesilecek 120 ağacın bulunduğu alanın hastane alanı olması ya da daha önce yapılan planın, koşullar göz önüne alındığında olumsuzluk teşkil edeceği sonucuna varılıyorsa, projeden vazgeçmek gerekir” dedi.

 

“AĞAÇLAR KESİLMEMELİ, YEŞİL ALANLAR ARTTIRILMALI”

 

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, Türkiye ve Adana’da hızlı nüfus artışı, sosyal, ekonomik, politik ve kültürel etkenler sonucunda; çarpık kentleşme eğilimi ile çok katlı binaların artması, yeni yerleşim alanlarının ve sanayileşmenin yoğunlaşması, ekolojik temele dayanmayan planlama ve uygulamaların pek çok sorunu da beraberinde getirdiğini, yeşil alanların azalmasına neden olduğunu; insan sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi.  

3194 sayılı İmar Kanununun, 1999 yılında çıkarılan 23804 sayılı yönetmeliğine göre, belediyelik olan yerlerde nüfusa bakılmazsızın kişi başına aktif yeşil alan miktarının (park, çocuk bahçesi ve oyun alanlarının toplamı) 10 m2 olarak belirlendiğini anlatan Doğan daha sonra şöyle konuştu;

“Ülkemizdeki kentlerde kişi başına düşen açık-yeşil alan miktarı, gelişmiş ülkelerdekine oranla çok düşük düzeylerdedir. Ülkemizdeki kentlerde kişi başına düşen ortalama açık yeşil alan miktarı 1.2 m2dir.  İlimizde olması gereken miktarın çok altında olan yeşil alanların, organik bütünlüğün ve kentsel ekosistemin insan konforuna yönelik iyileştirilmesinde de çok önemli bir etken olduğu bilinmektedir. Özellikle; hava kirliliğinin önlemesi, temiz hava sirkülasyonunun sağlaması, iklim değerlerinin insan yaşamına daha uygun duruma getirilmesi, yeşil alanlar ile sağlanabilmektedir. Sıcak ve nemli iklim kuşağındaki ilimiz, içerdiği iklim değerleri yanında, yoğun yapılaşmalar ve farklı insan etkinliklerinin (ısınma, trafik gibi) kent atmosferi üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle biyoklimatik sorunlarla karşı karşıyadır. Bu konuda yapılan araştırmalar; Adana’da yaşayan insanların yıllık toplam sürenin %85’lik diliminde, iklim koşulları açısından uygun bir ortamda bulunmadığını ortaya koymaktadır”

 

“YEŞİL ALAN SICAK HAVAYI 4-11 DERECE AZALTIYOR”

 

Kent merkezindeki yeşil alanların çevrede ısı dengesini sağladığını ve rüzgâr oluşumunu arttırdığını hatırlatan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, kent merkezindeki 120 ağacın kesilmesinin olumsuzluğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı;

“Sıcak ve nemli iklim koşullarındaki yerlerde yeşil alanlar konusunda yapılan araştırmalara göre; kentsel alanlardaki bir yeşil alan kitlesinin, konum, büyüklük, yoğunluk ve ağaç, tür özelliklerine bağlı olarak yaz mevsiminde yaz sıcaklıklarını 4-11°C azalttığı, kışın ise sıcaklıkları 2-4°C yükselttiği ve güneş ışınımının alınmasında denge sağladığı belirlenmiştir. Yine yeşil alan kitleleri ile dış çevrede bulunan farklı yoğunluktaki hava katmanlarının yer değiştirmesinden dolayı, ağaç kitlelerinin konum, büyüklük, yoğunluk ve ağaç türlerine bağlı olarak rüzgâr oluşumu ve hızında % 10-30 oranında bir artış sağlanabilmektedir. Yeşil alanların insan yaşamındaki ve doğadaki önemi de dikkate alınarak, kişi başına düşen yeşil alan miktarının olması gerekenin çok altında olan ilimizde, 120 adet ağacın kesilmek istenmesi Adana halkına haksızlıktır”