Başkan Esendemir,  ÇGC’yi ziyaret ederek kendisine “Tarihten Günümüze Çukurova Karakucak Güreşleri” kitabını imzalayarak armağan eden Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür  ve Sosyal İşler Dairesi Şube Müdürü Tarihçi –Yazar Yusuf Delikoca’yı Adana’ya kazandırdığı kitap için kutlayarak teşekkür etti.

 Dünyaya güreşi Türklerin öğrettiğini, olimpiyat oyunlarında en fazla madalyanın güreşten kazanıldığına dikkati çeken Esendemir, konuşmasında şunlara yer verdi:

“Her ne kadar toplumumuzda kitap okuma alışkanlığı yoksa da arşiv niteliğinde kalıcı eser bırakan yazarlara şükran borçluyuz. Türkiye’de ikinci bir eşi bulunmayan ve 530 yıldır aralıksız gerçekleştirilen ‘Tarihi Kızıldağ Karakucak Güreşleri’ etkinlikleri kapsamında hazırlanan ‘Tarihten Günümüze Çukurova Karakucak Güreşleri’ kitabı, kentimizde ve ülkemizde spor konusunda eksikliği hissedilen açığı gidereceğine inanıyorum.  Yusuf Delikoca, çalışkan, heyecanlı, donanımlı bir tarihçi. Kitabı hazırlarken büük zorluklarla karşılaştığına inanıyorum. Çünkü, eski dönemlere ait fotoğraf, arşiv, yazılı ve basılı kaynak bulmak çok zor. Başka anlamda Yusuf Delikoca, adeta iğne ile kuyu kazarak bu kitabı oluşturmuş. Böylece spor konusunda kaynak kitap eksikliği gideriliyor. Kitaba ve spora önemli destek veren,  Çukurova’da hangi il ve ilçede güreş varsa koşarak giden ve katkı sağlayan, aynı zamanda Güreş Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü de kutluyorum.”

-DELİKOCA: “KİTAP İÇİN 76 BİN GAZETE TARADIK”-

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal  İşler Dairesi Şube Müdürü Tarihçi Yazar Delikoca, ekibiyle birlikte kitabı hazırlarken Cumhuriyet’ten günümüze kadar yayınlanan ve Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Kütüphanesi’nde bulunan Yeni Adana, Türksözü, Bugün, Çukurova, Vatandaş, Akşam Postası gibi 76 bin gazeteyi taradıklarını, Ankara Milli Kütüphane, Başbakanlık Osmanlı Arşivleri, Türkiye Güreş Federasyonu ayrıca Adana, Mersin, Osmaniye ile ilçelerine giderek hayatta olan sporcularla bire bir söyleşi yaptığını, vefat eden sporcuların aileleriyle görüştüğünü söyledi.

Araştırma yaparkan, geçmiş dönemlerde güreşe futboldan daha çok önem verildiğini saptadığını belirten Delikoca, “Özellikle Çukurova’da güreş bilmeyene kız vermezler. Ayrıca, özellikle köy muhtarlarının da çabasıyla her düğün, sünnet ve bayramlarda güreş müsabakaları yapılırdı. Çukurova’da ülkemizi gururlandıran, heyecanlandıran başta Mersinli Ahmet ve İsmet Atlı olmak üzere, yüzlerce Balkan, Akdeniz Oyunları, Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçi yetişmiştir. Ünlü pehlivanları yaşatmak ve genç nesile tanıtmak için bölgesel anlamda ilk kez en geniş araştırmayla gerçekleştirilen ve arşiv niteliği taşıyan bu kitap sayesinde bayrağımızı göndere çektiren, İstiklal Marşı’mızı okutan elleri öpülesi güreşçileri herkes tanıma fırsatı bulacaktır.”

Delikoca, kitabın hazırlanmasına büyük destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile fotoğraf, arşivlerini paylaşan herkese teşekkür etti.

Bu arada, Başta Kızıldağ güreşleri olmak üzere güreş kitabının ücretsiz olarak 5 bin kişiye dağıtıldığı da öğrenildi.