Avrupa Birliği Bakanlığı Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi tarafından hibe sağlanan “Grundtvig Öğrenme Ortaklığı Projesi” (2011-1-SK1-GRU06-02781-8) No’lu “Enhancing the pedagogical skills of teachers/trainers of adult learning through mastering innovative teaching methods (In-TeaM) isimli projede ortak olarak yer alan Çukurova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü son uluslararaşı çalıştaya evsahipliği yaptı.
Slovakya koordinatörlüğünde yürütülen projede İspanya, İtalya, Letonya, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Polonya ve Türkiye’den 9 farklı eğitim kurumu bu proje faaliyetlerine katıldı.
Proje süresince sırası ile Slovakya, İspanya, Bulgaristan, İtalya, Yunanistan ve Turkiye’de (Çukurova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü) olmak üzere 6 uluslar arası çalıştay gerçekleştirildi. Her bir çalıştayda ilk toplantıda kararlaştırılan yetişkin eğitiminde kullanılan 10 farklı yenilikçi eğitim yönteminin uygulaması yapılarak, yöntemlerin kendi kurumlarında uygulanabilirliği tartışılarak kayıt altına alındı.
Projenin sonunda bu kayıtlardan oluşan bir DVD oluşturulup faydalanmak isteyen kişilere dağıtılması sağlandı.
Bu çalıştaylarda ortak kurumların kullandıkları yetişkin eğitiminde (Halk eğitimler, dernekler, örgün eğitim dışı alanındaki tüm eğitim ortamları) kullanılan en son öğretim yöntem ve teknikleri tespit edildi. Bu yöntemler mikro öğretim yöntemi kullanılarak her bir katılımcının yenilikçi öğretim yöntem ve tekniklerini tecrübe edinmeleri sağlandı ve çalıştaydaki bu uygulamalar kayıt altına alınarak DVD olarak çoğaltıldı ve Adana ile Çukurova ilçesinde bulunan yetişkin eğitimi veren kurumlarla paylaşıldı.
Bu çalıştaylarda ortaya çıkan yeni öğretim yöntem ve teknikleri sınıf içi yönetim, zaman yönetimi, öğrenci ve öğretmen motivasyonunun arttırması konusunda oldukça başarılı yöntemler konusunda bilgilendirmede bulunuldu. Bu yöntemlerde ortaya çıkan ortak özellik işbirlikçi öğrenme ortamının oluşturulması olarak görüldü. Ortaya konulan yöntemler şunlar:
-Jigsaw yöntemi
- Buzz activitesi
-Benzetim (simulasyon) yöntemi
- E-learning
-Gülme terapisi yöntemi
-Şok terapi yöntemi
-Düşün, eşleş paylaş yöntemi
-World (Dünya) Kafe yöntemi
-Homo Ludus Yöntemi
-Avrupalı okuyanlar Kulübü tekniği
Bu yöntemler hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilmek için Çukurova İlçe Milli eğitim Müdürlüğünden ve www.inteam-project.eu web sayfasından bilgi alınabileceği duyuruldu.