Türk Kızılayı Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, “Kızılay olarak ilk yardımda “Türkiye’de ilk Adana’da ilk” sloganıyla tecrübeli kadromuzla vatandaşların bilinçlenmesi ve topluma ilk yardımcı kazandırmak amacıyla çalışmalar yürütülmektedir. Eğitimin sonunda kursiyerlere Sağlık Bakanlığı Sertifikası  ve Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Federasyonu’ndan onaylı İlk Yardım Sertifikası olmak üzere iki adet sertifika verilmektedir” dedi.

İlk yardım öğren hayat kurtar

“ İnsanımız bizim için kıymetli ve değerli” diyen Saygılı, “ Afetlerde, kazalarda, toplumumuzun her bir bireyi ilk yardım konusunda bilinçli oluşu hem kendine hem de yakınlarına yardım ederek hayat kurtarmaya vesile olmalı diye düşünüyoruz. İlk Yardım eğitimindeki başarımızı Kızılay olarak misyonumuz kaza anında basit ama doğru müdahale ile insanları hayatta tutmak ve yanlış müdahale yapılmasını önleyerek kalıcı hasarları, sakatlıkları engellemek. “Eller Hayat Kurtarır” diyerek çıktığımız bu yolda her bireyin ilk yardımı bilmesi gerektiğini savunduk. Kaza her an her yerde olabilir. O anda ne yapacağınızı bilmiyorsanız yaralı kişiye zarar bile verebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Ölümlerin yüzde 50’si ilk yarım saatte

Yapılan bilimsel çalışmalara göre herhangi bir felaket durumunda olaydan etkilenen insanlara ilk müdahalenin yüzde 73 civarında hemen olay yerinde bulunanlar tarafından yapıldığını kaydeden Ramazan Saygılı, “ Kazalarda bu oranın yüzde 90 olduğu, kazalar nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yaklaşık yüzde 50’sinin ilk yarım saat içinde meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, herhangi bir kaza veya felakete maruz kalmış kişilere tıbbi yardım ulaşıncaya kadar bilinçli ve etkin ilk yardım uygulamasıyla ölümlerin azaltılabileceğini göstermekte olup, bunun için bireylerin ilk yardım konusunda eğitimlerini son derece önemli olduğunu ortaya koymaktadır” diye konuştu..

Kızılay’la ilk yardım sosyal sorumluluk demek

 İlk Yardım Eğitim Merkezi’nin Sağlık Bakanlığı denetiminde eğitimlerini sürdürdüğünü ifade eden Saygılı, şöyle devam etti:  “Türk Kızılayı görev alanı içinde olan “ güvenli kan temini ,  afetlere müdahale ,  ihtiyaç sahiplerinin sofrasına katık , sırtına hırka olmak üzere konuşlanmıştır.  Bu toprakların yetiştirdiği bir iyilik hareketi olarak bu toprakların insanlarıyla ayrımsız ve hesapsız paylaşmaya devam ediyor. Her an ihtiyaç duyulabilecek ilk yardım müdahalesini Türk Kızılayından öğrenmeye herkesi davet ediyorum”.