TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, işçi güvenliği ve sağlığının üretim sürecinin temel konusu haline getirilmesini isted. Bakır, “İnşaat, ülkemizde en tehlikeli işkollarından biridir, metal işkolundan sonra en fazla kaza inşaat sektöründe yaşanmaktadır.” dedi

Adana’da kanalizasyon çalışması sırasında meydana gelen göçükte bir işçinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, illere göre iş kazaları sıralamasında Adana’nın her zaman üst sıralarda yer aldığını, 2011 yılı Kasım ayı listesinde üçüncü sıraya kadar çıktığını söyledi. Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (ASKİ) bağlı ekiplerin merkez Çukurova ilçesine bağlı Yurt Mahallesi ara sokaklarında çalışma yaptığı sırada 17 Ekim tarihinde meydana gelen göçük sonucu bir işçinin kazı sırasında gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten İMO Başkanı Bakır, hayatını kaybeden işçinin ailesine ve sevenlerine sabır diledi. Bakır, “Ancak bu vahim olay vesilesiyle kamuoyunun iş kazalarını gündemine almasını, üretim süreci bileşenlerinin iş güvenliği ve işçi sağlığı konusuna titizlikle eğilmesini ve siyasi iktidarın ilgili mevzuatta ihtiyaca uygun değişiklikler yapmasını talep ediyoruz.” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

 

YASA İŞ KAZALARINI ÖNLEMEKTEN UZAK

“Biliniyor ki AKP iktidarı tarafından 2012 tarihinde çıkartılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, iş kazaları diyarı haline gelen ülkemizin bu kaderini değiştirmekten uzaktır. Nitekim yasa sonrası bile kazaların önüne geçilememektedir. Çünkü iktidar, yasa hazırlık sürecinde katılımcılığı esas almamış, çalışma yaşamının temel unsuru olan çalışanların sendikalarını sürece dahil etmemiş, sendikalardan gelen önerileri görmezden gelmiştir.

 

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ KAZALAR İLK SIRADA

İnşaat, ülkemizde en tehlikeli işkollarından biridir. Hatta metal işkolundan sonra en fazla kaza inşaat sektöründe yaşanmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de bir yılda gerçekleşen tüm iş kazalarının yüzde 10’u, sürekli iş göremezliklerin yüzde 25’i ve ölümlü işkazalarının yüzde 34’ü inşaat işlerinde gerçekleşmektedir. Ölümlü iş kazalarında ise inşaat sektörü yüzde 25 ile ilk sıradaki yerini bırakmamaktadır.

Türkiye’de giderek artan iş kazalarına karşı yapılması gereken, bu alanı evrensel normlar ölçeğinde düzenlemek,”takdiri ilahi anlayışını” ve kadercilik yaklaşımın devre dışı bırakmak, işçi güvenliği ve sağlığını, üretim sürecinin temel konusu haline getirmektir. “