Suriye’ye askeri müdahale seçeneğinde, Türkiye’nin alacağı role ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. BM’den çıkacak karar ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına göre yol haritasına öncelik veren Türkiye, son dakika talebi gelmezse, olası Suriye operasyonunda, güvenlik, lojistik ve istihbarat görevleri üstlenecek. Hava ve deniz operasyonu başlatılması durumunda, ABD’lilerin kullanımındaki Adana’daki İncirlik Üssü’nün kullanılabileceği belirtiliyor. ABD bu üste Türkiye ile arasındaki ikili askeri anlaşmalar gereği sınırlı sayıdaki savaş uçaklarını bulundurabiliyor. Ve yine ikili anlaşmalar gereği bu uçakları tezkereye gerek kalmadan kullanabiliyor. Olası operasyonda Türkiye’nin bu üssün aktif bir şekilde kullanılması sağlayacağı öğrenildi. Üs, Şam’a yaklaşık 400 km mesafede bulunduğu için hava operasyonları için uygunluğuyla dikkat çekiyor.



Krizle özdeşleşti

Yönetimi ve denetimi TSK’da olan İncirlik, NATO’nun amaçlarına uygun olarak ABD’nin kullanımına da tahsis edilmiş bulunuyor. Üs, ABD’nin savaş uçakları kaldırarak, Ortadoğu krizlerine müdahaleleriyle özdeşleşmiş olarak biliniyor. Suriye’ye yönelik askeri hareketin kapsamının sınırlı tutulması bekleniyor. Suriye’deki stratejik askeri hedeflerin başta ABD’ye ait olan Akdeniz’de konuşlu gemilerden atılacak füzeler ve savaş uçaklarından atılacak bombalarla vurulacağı belirtiliyor. Şam yönetimine yönelik operasyonda, ABD, İngiltere ve Fransa aktif rol üstlenecek. Operasyonda, başta Suriye’den gelebilecek kimyasal tehdit ve mülteciler konusu olmak üzere Türkiye, yoğun risk taşıyan ülkelerin başında geliyor.

SURİYE’NİN balistik füze saldırı tehdidine karşı ABD’nin Gaziantep, Almanya’nın Kahramanmaraş, Hollanda’nın ise Adana’da kurduğu ve aktif hale getirilen Patriot hava savunma sistemlerinde alarm seviyesinin artırıldığı, personel olası bir riske karşı hazır beklemesi talimatı aldığı öğrenildi.

Levent İÇGEN / VATAN GAZETESİ ANKARA