Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi’ni içeren son genelgeye göre kızartma, cips, çikolata, gofret, şeker, kek ve tatlandırıcılı içecek gibi birçok ürünün 2016 – 2017 Eğitim – Öğretim Dönemi’nden itibaren okul kantinleri, kafeterya, yemekhane, çay ocakları ve büfelerinde satılması yasaklanmıştı.
Adana ESOB’a bağlı Adana Sabit Simitçiler ve Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Tunç da, yeni genelge ile içme suyu, ayran, pastörize süt dışında kalan kızartma, cips, tüm çikolata türleri, şeker ve şekerlemeler,  hür türlü tatlandırıcılı içecek ve gıdaların yasaklı ürünler arasına girmesiyle okullarda yüksek kiralarla ve sigortalı işçi çalıştırarak kantin işleten üyelerinin, bir hayli zora düştüğünü ve süratle artan zarar tablosunu değiştirmek için yeni formüller üretmek durumunda kaldıklarını bildirdi.

Başkan Tunç, bu doğrultuda, öğrenciler için, eğitim aldıkları okulların kantinlerinde, genelgeye ve gıda güvenliğine uygun şekilde, gıda mühendisi eşliğinde, hijyenik ortamda hazırlanmış ve sağlıklı ürünler içeren  “Kantin Menü”’sü hazırladıklarını, bunu da önce okul idaresi ve öğretmenlerine, sonra da öğrenci velilerine tanıtarak, yaygın hale getireceklerini belirtti.
Başkan Tunç’un, özel bir yemekçilik şirketine hazırlattığı “Kantin Menü”’sü, ilk kez Adana merkez Çukurova ilçesinde bulunan Tabipler Odası İlkokulu’nda, okul idaresi ve öğretmenlere sunuldu. Öğretmenler, verilen menüyü oldukça güvenli ve yeterli gördüklerini belirterek, Başkan Tunç’a destek olacaklarını beyan etti. 
Başkan Tunç da, öğretmenlerin tavsiyesi doğrultusunda, “Kantin Menü”’sünü velilere daha yaygın şekilde tanıtmak için seminer düzenleyip, broşür yaptırarak tanıtımı hızlandıracaklarını ifade etti.
Başkan Tunç’un, Adana’ya, hatta Türkiye’ye örnek olmasını beklediği (Pazartesi günleri simit – ayran- meyve, Salı günleri Börek – Meyve Suyu – Meyve, Çarşamba günlere Mantı – Limonata – Meyve, Perşembe günleri Sandeviç – Ayran – Meyve, Cuma günleri de Tost – Süt ve Meyve) “Kantin Menü”’süne, velilerin de destek vermesi halinde öğrencilere belirli bir ücret karşılığında verilecek. Benzer menü, talep halinde anaokullarına da verilebilecek.
Başkan Tunç, okul kantin işletmecisi üyelerinin, devletin gönderdiği genelgeye harfiyen uyarken, okul dışında seyyar tablalar yada yerleşik işyerlerinde açık olarak yasaklı ürün satışı yapılmasına karşı da başta belediyelerin zabıtaları, maliye memurları ve kolluk kuvvetlerinin engel olarak kayıtlı esnaflarına karşı haksız rekabet oluşturulmasına engel olunmasını istedi.

SÜT, AYRAN, MEYVE SERBEST
Genelgeye göre satışı uygun gıdalar şöyle:
Meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler, salatalar, kuru meyveler, kuruyemişler, içme suyu, süt (pastörize), taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, yoğurt, ayran, pastörize peynir, günlük haşlanmış yumurta, çeşnili ekmekler satışı uygun bulunan gıdalar. Ayrıca tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, karışık tahıllı ekmek vb. ürünlerden yapılan, yumurta veya beyaz peynir, turşu hariç taze domates, havuç, marul, biber vb. sebzelerle yapılan sandviçler, doğal mineralli su, şekersiz gıdalara da izin veriyor.