Kaynak: Egemen Gazetesi

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) ve Adana Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kazım Barışık ve 9 arkadaşı, Şoförler Odası seçimlerinde görevini kötüye kullanmaktan Adana 4. Sulh  Ceza Mahkemesi'nce 2,5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hapis cezası hükmünün açıklanmasını geri bırakılmasını ve sanıklar Kazım Barışık ve arkadaşlarının 5 yıl denetim süresine tabii tutulmasına karar verdi.Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kamu hukuku adına hazırlanan 2010/170107 Soruşturma, 2010/ 12232 Esas, 2010/5830 İddianame Nolu 17.5.2010 tarihli iddianamesi üzerine Adana 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan dava sonuçlandı.

Mahkeme, Kazım Barışık ve 9 arkadaşının idiamedee yer alan, Adana Şoförler Odası seçiminde, oy kullanma hakkı olmayan kişilerin oy kullanması, 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 11. maddesinde yer alan "oda üyelerinin sicillerini tutmak ve bu bilgileri Bakanlık e,esnaf ve sanatkar veri tabanında güncelleştirerek eksiksiz ve doğru olarak hazır bulundurmak" şeklindeki görevlerini yapmadıkları, bu kapsamda oda üyelirinin üyelik şartlarını taşıyıp taşımadıkları konusunda araştırma ve yapılan araştırma sonucunda da, şartları taşımayan üyelerle ilgili 5362 salıyı Kanunun 8. maddesinde yer alan hükümler çerçevesinde işlem tesis etme görev ve yetkisini yerine getirmeyerek" görevini kötüye kullanma suç işledikleri iddiasını kabul  etti.

Mahkeme, görevi ihmal suçundan Ahi Başı Kazım Barışık ile 9 arkadaşını önce Türk Çeza kanunu4nun 257/2. fıkrası gereğince 3 ay haip cezasına çarptırdı, sonra sanıkların fiilden sonra ve yargılama sürecindki olumlu davranışları pişmanlık hali, sosyal ilişkilerini lehine takdir indirimi sebebi kabul ederek  TCK'nın 62. maddesi gereğince ceza indirim yaparak sanıkları 2 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Sanıkların daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmamış bulunması veya sabıkasındaki suçun tekerrüre esas olamayacak kadar eski ve adli sicilden silinme şartlarının gerçekleşmiş olması, pişmanlık halleri ve olumlu davranışlarını gözününde bulundurarak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırdı. Mahkeme ayrıca, kazım Barışık ve arkadaşlarının 5 yıl denetim süresine tabi tutulmasına, sanıkların  denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemeleri ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere uygun davrandıkları takdirde açıklanması geri bırakılan hükmün ortadan kaldırılarak davanın düşürülmesine, aksi halde hükmün açıklanarak CMK'nın 231 maddesinin 11. fıkrası gereğince karar verilmesine hükmederek sanıkları uyardı.