Adana Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Tunç, Oda Avukatı Nahide Dalkılıç Yangün ile son günlerde yaptıkları okul kantin denetimlerinde, okul bahçesinde düzenlenmiş çok sayıda kermesle karşılaştıklarını, kantinci esnafının da hafta içi yapılan bu etkinlik nedeniyle büyük zarar ettiğini ve haklı olarak “Hakkımızı arayın” tepkisi gösterdiklerini belirtti.

 

Başkan Tunç, okul idarelerinin izinleriyle yapılan okul kermeslerinin, tamamen sağlığa aykırı ve hijyen olmayan yerlerde, açık kaplarda yiyecek, genelgelere aykırı şekilde aromalı ve gazlı içecek satılarak, küçücük çocuklara içirildiğine tanık olduklarını belirtirken, “Bu mesele kantinci esnafımızın olduğu kadar, velilerimizin ve devletimizin de müdahil olması gereken bir durumdur”dedi.  

 

 

Hafta içi yapılan kermesler nedeniyle yıllık büyük kira bedeli ödeyerek kantin işleten esnafların, genelgelere uyarak işyerlerinde, gazlı – aromalı -  kolalı içecek ve zararlı katkı bulunan kızartmalı ve cips v.b. yiyecekleri satmayarak, çocukların geleceğini tehlikeye atmaktan imtina ettiklerine işaret eden Tunç, “Buna karşılık, okul idarecilerinin rant amaçlı keyfi uygulamaları yüzünden esnafımız zarara uğruyor. Çocuklarımızın geleceğiyle oynanıyor.  Devletimiz, yüzlerce okulda sezonun her ayında yapılan kayıt dışı satışlar nedeniyle, büyük çapta ekonomik kayba uğruyor. Bu gelirin nereye ve nasıl harcandığı da Milli Eğitim Müdürlüğü’nün meselesi. Biz, kendi esnafımızın hak ve menfaatlerini koruyup, kollamak adına bu mücadeleyi veriyoruz. Okula kirasını, devletine vergisini ödeyen, primini yatıran, istihdam oluşturan kantinci esnafımızın hak ve menfaatlerini koruyup, korumakla mükellefiz. Bu konuda yasal çalışmamızı avukatımız aracılığıyla başlattık. Sayın Valimiz Hüseyin Avni Coş beyefendi ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mehmet Ali Selamet’ten de esnafımızın meselesine ilgi, destek ve çözüm bekliyoruz”dedi.

 

Oda Avukatı Nahide Dalkılıç Yangün de,  Milli Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmenliği’nin 25.maddesinin Okul-Aile Birliği’nin yapamayacağı işleri açıkça belirttiğine dikkat çekerken, “Buna göre; Okullardaki defile, sergi ve kermesler,13.01.2005 tarihli ve 25699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğine aykırı yapılamaz' hükmü mevcuttur”diye konuştu.

 

Av.Yangün,  bu madde ile okullarda kermes adı altında 5996 sayılı Kanuna aykırı olarak  (nereden alındığı ve hangi şartlarda yapıldığı belli olmayan ve tüketilen alanların toplu tüketim yerlerine ait şartları taşımayan koridor, sınıf v.b yerlerde tüketilen) gıdaların satışının engellendiğini, bunun yerine çocukların ve gençlerin yetenekleri doğrultusunda yapmış oldukları işlerin sergilemesinin amaçlandığını,  ayrıca Bakanlık Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nca, 21.07.20111 tarihinde yayınlanan 41.No’lu genelgede,  çocuklarda obeziteye yol açabilecek, besin değeri düşük enerji içecekleri, gazlı, aromalı ve kolalı içecekler ile kızartma ve cipslerin satışı da yasaklandığını da hatırlattı.  


Av.Yangün, yönetmeliğin 26.maddesinin 2.fıkrası gereği,  belirli aralıklarla kantinlerin de kendilerince denetlendiğine işaret ederek, “Bu denetimler esnasında okul bahçelerinde yönetmeliğe aykırı olarak düzenlenen kermesler tespit edilmiştir. Nereden getirildiği belli olmayan ve gerekli sağlık tetkiklerinden geçmeden çocuklara ulaştırılan asitli ve hijyensiz ortamda satılan gıdalar sonucu çocuklarda meydana gelecek olumsuz durumlarda sorumluluğun kime ait olacağı merak konusu olup, bu konu ile olarak ilgili yasal yollara başvuracağımızı da belirtiriz”dedi.