Adana Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında KESK’e bağlı sendikaların üyeleri “Çocuklar kreşe, ebeveynler işe” sloganları attı. KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Boğa, devletin kreş ve ebeveyn izni konusunda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğini, bu nedenle milyonlarca çalışan anne ve babanın ya aile büyüklerinden, hısım akrabadan destek almak ya da ücretli bakıcı ve özel kreşlerden hizmet almak ikilemi içinde kaldığını söyledi. Boğa, “Devletin bu hak gaspının bir başka vahim sonucu da birçok annenin çocuk bakımı gibi çağdaş dünyanın artık bir sorun olarak görmediği bir nedenle çalışma yaşamından ayrılarak eve hapsolmasıdır. Bu hakkın hayata geçirilememesi, devletin sorumluluktan kaçmasının ebeveynler açısından yarattığı maddi manevi sorunlar bir yana aynı zamanda çocuklarımızın daha sağlıklı ve nitelikli koşullarda yetiştirilmesini de engellemektedir” dedi. 0-6 yaş okul öncesi döneminin çocukların ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişmelerinin en hızlı ve yaşamın en önemli dönemlerinden biri olduğunu dile getiren Boğa, tüm çocukların bu dönemlerinde desteklenmesi, okul öncesi eğitim olanaklarından yararlanmasıyla sağlıklı, özgür bireyler olarak gelişimlerinin sağlanmasının ebeveynler ve kamunun ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.
Bunu sağlamanın yolunun da etkin, erişilebilir ve parasız okul öncesi eğitim olanaklarından tüm çocukları yararlanması olduğunu kaydeden Boğa, “Bu nedenle devlet ihtiyacı karşılayacak sayıda kreşler açmalıdır, bunun için bütçede kaynak ayırmalıdır. Bu yetmez! Aynı zamanda ebeveyn izni düzenlemesine hemen geçilmelidir” diye konuştu.
Mevcut düzenin emekçileri sefalete mahkum ettiğini, kadını çocuk bakımının tek sorumlusu olarak gördüğünü savunan Boğa, kadını eve, annelik rolüne hapseden cinsiyetçi yaklaşıma karşı eylemde olduklarını vurguladı. Haklarının takipçisi olacaklarının altını çizen Boğa, taleplerini şöyle sıraladı: “Kapatılan kreşler ihtiyaçlar göz önüne alınarak tekrar açılmalıdır. En az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ve 50’den az çalışanın bulunduğu işyerleri için çalışma alanına yakın ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmalıdır. Doğum izni sürelerinin bitiminden çocuğun ilköğretime başlayacağı süreye kadar geçen sürede ebeveynlerin (anne-baba) 6 ay dönüşümlü olarak kullanabilecekleri 2 yıl ücretli ebeveyn izin hakkı olmalıdır. İzin kullandıkları için, ebeveynlerin sosyal ve özlük halklarında kayba uğramamalı ve işyeri ve çalışma koşullarında aleyhte veya rızaları olmadan değişiklik yapılmamalıdır. Doğum sonrası, ebeveynlik izni süreci olan 2 yıla kadar kadınlar nöbet, vardiya, mesai gibi fazla çalışmaya tabii tutulmamalıdır.  Yukarıdaki bütün haklar evlat edinme durumları ile evli-bekâr tüm çalışanlar için geçerliğini korumalıdır.”