Rönesans Firması tarafından ihalesi alınıp yapımına başlanan Adana Entegre Sağlık Kampüsü projesin de inşaat çalışmaları devam ediyor. Ancak burada çalıştırılan işçilerin firmaya ait değil de, firmanın da tuttuğu farklı taşeron firmalar tarafından çalıştırılması Türkiye Yol, Yapı ve İnşaat İşçileri Sendikası’nın tepkilerine neden oldu. Türkiye Yol İş Sendikası Örgütlenme Başkanı Veysel Kocakaplan ve ekibi Yüreğir İlçesi’nde yapımı devam eden Adana Entegre Sağlık Kampüsü’nde çalışan taşeron işçiler ile bir araya geldi. Burada çalışanların yaşadıkları sorun sıkıntıları dinleyen Kocakaplan, taşeron sistemle mücadele etmek gerektiğini, bunun içinde örgütlü olmanın en büyük avantajlardan biri olacağını vurguladı. İşçileri sendikalarına üye olmaya davet eden Kocakaplan, “Yeter! Söz işçinindir, söz bizimdir diyelim. Bir olalım, birlikte olalım, anayasal tüm haklarımızı birlikte alalım” dedi.

TAŞERON FİRMA İŞÇİ ÇALIŞTIRIYOR

Adana’ya büyük bir projenin yapıldığına dikkat çeken Kocakaplan, şuan için bu projede çok sayıda işçinin çalıştırıldığını aktardı. Ancak çalıştırılan işçilerin asil firmanın işçilerinin olmadığını savunan Kocakaplan, “Çalışanların büyük bir bölüm bu firma tarafından tutulan taşeron şirketlerde çalıştırılan elemanlardır. İşçiler köle gibi çalıştırılmaktadır.  Firma getirmiş buraya taşeronu 2 Bin liraya çalıştıracağına, ikramiye vereceğine, sosyal yardım vereceğine tam teri yapılarak burada kabala iş veriliyor. İş sağlığı ve güvenliği hiç yok. Bizde böylesi yerlere Sayın Genel Başkanımız Ramazan Ağır’ın ve yönetiminin talimatı ile taşeronlaşmanın sonunu getirmek için var gücümüzle desteğimizi verip mücadelemizi devam ettireceğiz.  Buradan sayın valime ve sendikacılara sesleniyorum. Lütfen gelin bu büyük projeyi görün belki Türkiye için önemli bir projedir, kabul ediyoruz ama işçilerimizin hakkını da verin. Çok sayıda taşeron firma bulunuyor burada. Firma kendi personeline yaptırmıyor işi. Taşeron firmalara vererek karına kar katmak istiyor. Benim özellikle ricam bütün sendikaların ve yetkililerin bu konuya el atması lazım. Biz yol iş sendikası olarak Ramazan Ağar’ın talimatı ile bu yer bitene kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Mücadelemizde ama kazanırız, ama kaybederiz ama biz mücadele edeceğiz.” diye konuştu.

75 GÜNDÜR ÇALIŞMA YAPILIYOR

Türkiye Yol -İş Sendikası’nın uzmanlarının yaklaşık 75 gündür Adana Entegre Sağlık Kampüsü’nde yoğun bir şekilde örgütlenme çalışmaları sürdürdüğünü anlatan Kocakaplan, işçilere yönelik yaptığı konuşmada ise şu ifadelere yer verdi; “Yapılan bu çalışmalar neticesinde siz değerli üyelerimiz ve çalışan işçi kardeşlerimizin yoğun desteği ile üye sayımız her geçen gün artmaktadır. Yeterli üye sayısına ulaşmamız an meselesi olup, sayı tamamlandığında bakanlığa yetki başvurusu yapılacak ve yetki alındıktan sonra toplu iş sözleşmesi sendika üyesi çalışanların çalışma koşullarını iyileştiren, ücretlerini ve sosyal haklarını arttıran, iş güvenliğini teminat altına alan bir sözleşme sendika ile işveren arasında imzalanacaktır. Yapılacak olan toplu iş sözleşmesi sendikamız üyesi işçi kardeşlerimize uygulanacağından dolayı yapılan toplu iş sözleşmesinden faydalanabilmeniz için işyerinizde çalışan sendika üyesi olmayan tüm işçi kardeşlerimizin sendikamıza üye olması gerekmektedir.”

ENGELLEMENİN CEZASI VAR

İş veren yetkililerinin sendikaya üye olmamaları konusunda baskı uygulaması halinde sendikalarıyla irtibata geçebileceklerini anlatan Kocakaplan, “Bunu yapmaya hakları yok. Çünkü Türk Ceza Kanunu’nun 117 ve 118. Maddesine göre çalışanların sendikaya üye olmasını engellemek yada çalışanların sendikadan istifa etmesi için cebir ve tehdit kullanmak suçtur. Çalışanların sendikal haklarını engellemeye çalışanlar, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.  Yani çalışanı tehdit eden, çalışana baskı uygulayan, iş veren yada iş veren temsilcileri , hapis cezasıyla sonuçlanacak bir suç işlemiş olurlar.. Şimdiye kadar taşeron çalıştırmayan ülkemizin büyük firmaları nedense iş yerlerine  sırf sendikanın girmemesi ve daha çok kar edebilmek için tüm projelerinde  işleri 10-15  taşerona bölerek taşeronlaşma kervanına katılmaktadırlar. Unutulmamalıdır ki, projenizdeki ana sorumluluk ana firmaya Rönesans İnşaat Aş’ye aittir. Fakat kendi bünyesinde 95 civarı personel çalıştıran diğer çalışanları taşeron firmalara bölerek çalıştırmaktadır. Taşeron demek işçi simsarlığı kölelik demektir. Biz Türkiye Yol İş Sendikası olarak taşeronlaşma olmaması için üretimden gelen gücümüzü hep birlikte kullanacağız. Ülkemizde çalışanların hakları sık sık ihlal edilmektedir. İşverenler çalışanların işlerini kaybetme endişesini kullanarak, çalışanlara kötü çalışma koşulları altında ve düşük ücretlerle çalışmaya zorlayabilmektedir. İşsiz kalma korkumuz ve güvencesizlik hissimiz artmaktadır. İşçi kardeşlerimiz, biz Türkiye Yol iş Sendikası olarak her zaman ve her koşulda yanınızdayız.” şeklinde konuştu.

Örgütlenme Uzmanı Casim Kocakaplan ise, “İşçilerin maaşı yüksek dahi olsa asgari ücretten SGK’ları gösteriliyor ve bu yöntemle vergi kaçırıyorlar. SGK müfettişleri ve vergi müfettişleri tarafından buranın denetlenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.