Adana’da yaşayan sağduyulu her vatandaşın, öncelikle küçük esnaf ve sanatkârlardan alışveriş yaparak, kasap, balıkçı, tavuk eti satan küçük esnafın ayakta kalmasına destek olmasını isteyen Başkan Saruhan Yağmur, büyük marketlerde gereğinden fazla alışveriş yaparak, çocuklarını mutlu etmeye çalışan birçok aile fertlerinin, faize düşen kredi kartı borçları yüzünden bunalıma girip, aile facialarına yol açtığına da dikkat çekti. 

 

Başkan Yağmur, “Büyük market kültürü, aile büyüklerinden, çocuklara da sirayet ediyor. Sonra bunalımlı bir toplum oluşuyor. Evini, yuvasını dağıtıp, intihara gidenlerin sayısı hızla artıyor. Analar ağlıyor, aileler dağılıyor. Oysa mahallenizin kasabı, tavukçunuz ve balıkçınızdan alışveriş yaptığınız zaman ihtiyacınız olan ürün kadar alışverişinizi tamamlarsınız. Şayet paranız yetmediyse veresiye defterine yazdırır faizsiz olarak ödersiniz. Hangisi gerçek kültür sizce. Tabii ki sizlerle cenazede, düğünde bir olan, çocuğunuzun okul dönüşü için anahtarınızı teslim ettiğiniz Ahilik Kültürü’nün son kalesi olan esnafımızdan alışveriş yapmak daha doğrudur" dedi.

 

 BELEDİYE KÜÇÜK ESNAFI DA GÖZETMELİ 

Esnafların da oylarıyla işbaşına gelen Belediyelerin, küçük esnaf ve sanatkârları koruması gerekirken, büyük marketleri korumaya alırcasına kolaylıklar sağlamasını da kabullenmelerinin mümkün olmadığını belirten Yağmur şöyle konuştu:

 

"Bizler on metrekarelik yerlerde hayatımızı sürdürmeye çalışırken, belediyeler büyük marketlerin önündeki kaldırımların otopark olarak kullanılmasına izin veriyor. Bunlar ne kadar doğru? Belli bir araç sayısına makul olan yerlere izin vermek bir yana trafik karmaşasının yaşanmasına izin vermesini anlayabilmiş değiliz. Aileleri ile yaklaşık 10 bin kişinin geçim kaynağı olan, çocuk okutan, vergisini bu memlekete veren Adanalının oyunu kullanan esnafımızın korunmaması ne kadar üzücüdür. Her geçen gün kepenk kapatan esnaf sayımızın artması belediye başkanlarını düşündürmüyor mu?  Biz buradan Adana  halkına sesleniyoruz; Mahallenizin esnafına sahip çıkın. Işıldayan ışıklarınızı söndürmeyin. Ahilik kültürümüzün son kalesi olan tavukçu kasap ve balıkçı gibi küçük esnaflarımızı yaşatalım”

 

Yağmur, Adana’da halen kasap esnafının ihtiyacını karşılayacak modern bir et kombinasının bulunmamasını da üzüntüyle karşıladıklarını belirtirken, şehri yakışır Balıkçılar ve Kasaplar Çarşısı yapılması için de sorumlu belediyeleri göreve çağırdı.