Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından TOKİ kanalıyla 5 Ocak Stadyum alanında AVM ve konut yapma projesine karşı Adana’daki Sivil Toplum Örgütlerinden sert tepki geldi. Meslek ve STK temsilcileri “5 Ocak Stadyum alanına AVM ve konut yapılmasını hayır diyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdi.

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İnşaat Mühendisi Nazım Biçer, 5 Ocak Stadyumu Alanına AVM ve Konut yapılması projesine karşı çıkan meslek ve Sivil toplum Kuruluş temsilcileri ile Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde ortak bir basın toplantısı düzenledi. Adana İKK Sekreteri Nazım Biçer, ülkemizin tüm yerleşim alanlarında, kentsel dönüşüm uygulamaları adı altında, bilimsel çözümleri, kamu yararını, insanları, yaşama hakkını yok sayan girişimlerle karşı karşıya olduklarını belirterek, “Kamusal alanlar, yeşil alanlar, düşük yoğunluklu yerleşim alanları acımasızca yok edilmektedir. Kentlinin yaşam kalitesini geliştirmesi gerekenler; plansız, kontrolsüz girişimleriyle, kentlerimizi rant getiren bir meta gibi görmektedirler. Bunun çarpıcı bir örneğini, şehrimizdeki 5 Ocak Stadyumu, Adnan Menderes Kapalı Spor Salonu ve Gençlik Spor Merkezinin bulunduğu alan için hazırlanan TOKİ projesinde açıkça görmekteyiz.” dedi.

Adana 5 Ocak Stadyumunun AVM ve Konut alanına dönüştürülmesi projesini TOKİ tarafından Belediyeye gönderilen yazıdan öğrendiklerini ifade eden Nazım Biçer, TOKİ yazısında 5 Ocak Stadyumu ve çevresindeki spor tesislerinin yıkılarak, yıkımdan sonra buraya alış veriş merkezi ve konut yapılmasının  planlandığını öğrendiklerini kaydetti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5 Ocak Stadyumunun konut ve AVM yapılması konusunda imar planının onaylanarak, ilgili belediyelere res’en onaylanmak üzere bildirildiğini öğrendiklerini belirten Adana İKK Sekreteri Nazım Biçer şöyle konuştu:

“Şehrimizin en eski semtlerinden biri olan, şehir merkezinde yer alan Reşatbey mahallesine,  yükseklik sınırı olmayan yeni konut blokları ve AVM yapılmasını onaylamak; kentlilik bilincinden, kent dokusunu korumaktan, çevre sorunlarını algılamaktan ne denli uzak olunduğunun göstergesidir. Yetkililer her zaman olduğu gibi değerleri rant üzerinden yaparak yaşam alanlarımızı yok etmeye çalışmaktadırlar.

ADANALILARIN SÖZ HAKKI VAR

Kamuya ait olan bu alanda AVM ve konut istemiyoruz. Kentimizi önemli bir değişime uğratacak bu proje Adanalıların görüşleri alınmadan gerçekleştirilemez. Bölgede, bu proje ile ilgili olarak yaptığımız anketin sonuçları, bölge sakinlerinin de,  bu metne imza atan sivil toplum kuruluşlarıyla aynı düşüncede olduğunu göstermiştir. Ankete katılanların % 81’i, büyük çoğunluğu, ağırlıkla yeşil alan olmak üzere kamusal alan istemekte;  yalnızca % 19’u AVM ve konut istemektedir.  AVM ve konut yapılırsa % 83’ü trafiğin kötüleşeceğini, % 67’si yaşanabilir çevre koşullarının kötüleşeceğini düşünmektedir. Bu projeye karşı olmak ve bölgenin ihtiyacının yeşil alan olduğu hususunda hepimiz hemfikiriz.

PROJELER İNSAN ODAKLI OLMALI

Bu bölgenin AVM’ye, konutlara değil, kentlilere daha konforlu çevre şartı sunan, yaşanabilir, sürdürülebilir kaliteli alanlara, bunu sağlayacak olan yeşil alanlara ihtiyacı vardır.  Yeşil alanlar, hava kirliliğini önleme, temiz hava sirkülasyonunu sağlama, iklimi yumuşatma, yaşanabilir, estetik bir çevre oluşturmaya katkı sağladıkları gibi, sağlık açısından da önemlidirler. Aşırı su kullanan, sürekli bakım isteyen, işletim maliyeti yüksek, rant kapısı olan çim ve çiçeklerden oluşan, ağaçsız parklar yeşil alan değildir. Yeşil alan, gölgesinde serinleyeceğimiz, spor yapabileceğimiz, oksijen kaynağı  uzun ömürlü ağaçların (çam, çınar gibi) olduğu, kuşlara ve canlı yaşama ev sahipliği yapan, az bakım gerektiren, az su kullanan, kendiliğinden yaşayan, ulaşımı kolay alanlar olmalıdır. Atatürk parkı gerçek yeşil alandır. Ancak Merkez park yeşil alan değildir. Kentlerdeki yeşil alanların nitelik ve nicelikleri, medeniyetin, kentin genel karakterinin ve yaşam kalitesinin bir göstergesidir. Bu alanlar, kent yaşamının sosyal alanları olarak kentlinin sosyal, kültürel gelişmesine hizmet ederler.  Ayrıca deprem riski bulunan kentimizde insanların olası bir tehlike anında çıkabilecekleri açık alanlar gerekmektedir.

BU PROJE DURDURULMALI

Kamusal alanlar vatandaşlarındır, bu alanlarda vatandaşın yararını, görüşlerini, yaşam kalitesini hesaba katmayan projelere karşı çıkmak kamusal görevdir.  Spor için ayrılmış bu kamusal alan, spor yapılabilen gerçek bir yeşil alan olarak, yine kamuya açık halde yaşatılmalıdır. İnsanı odağına koymayan, rant anlayışını tüm değerlerin üzerinde tutan bu projeye karşı çıkıyoruz. Tüm Adanalıları, bu projeyi durdurmaya, yaşam alanlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Kamu yararı gözetmesi gereken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ bu plandan bir an önce vazgeçmelidir.”

DESTEK VEREN KURULUŞLAR

Nazım Biçer, Sivil Toplum Örgütleri olarak Stadyum alanına AVM ve konut yapılmasına, insan odaklı olmayan bu projeye tüm gücümüzle karşı çıkacaklarını, bu projeyi durdurmak için hukuksal girişimleri derhal başlatacaklarını açıkladı. Biçer, destek veren kurumları şöyle sıraladı:

“TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, ÇETKO, Adana Barosu Çevre Komisyonu, Adana ODTÜ Mezunları Derneği, Eğitim Sen Adana Şubesi, Ç,Ü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çamlık Mezunları Topluluğu, Borsa Lisesi Mezunları Derneği, Everest Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, KESK Adana Şubeler Platformu, Seyyah Riders MC, İnsan Hakları Derneği, Akdeniz Kadın Kooperatifler Birliği, Adana Kız Lisesi Mezunları Derneği, Adana Pir Sultan Abdal derneği, Adana Halkevi, Adana Erkek Lisesi Mezunları Derneği, Çukurova Müzik Dostları Derneği, Çukurova Öğretim Elemanları Derneği, Adana Tabip Odası, DİSK Bölge, Altınoran Düşünce ve Sanat derneği, Adana Tiyatro Derneği, TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu, Birecikliler Derneği”