Edinilen bilgiye göre, Cemalpaşa Mahallesi, 5 sokak üzerinde bulunan Celalettin Sayhan İlköğretim Okulu civarında oturan vatandaşlar, saat 02.00 sıralarında, binanın penceresinden dışarı siyah dumanlar çıktığını gördü. Vatandaşların ihbarı üzerine gelen polis ekipleri, dumanın klimaya bağlı elektrik trafosundan kaynaklandığını sanarak itfaiye bu şekilde bilgi aktardı. Elektrik kaçağına su sıkılamayacağından TEDAŞ ekiplerine haber veren itfaiye merkezi ise olay yerine prosedür gereği bölgeye en yakın
konumda olan teçhizattan yoksun tek araç gönderdi. Gelen iki kişilik itfaiye ekibi, detaylı araştırma yaptığında, okul müdürüne ait odadan alevler yükseldiğini fark etti. O saatte görevli bulunmadığı için pencereye merdiven dayayıp camı kırarak içeni giren itfaiye eri, daha sonra balta kullanarak kapının kilini kırdı. İki itfaiye erinden biri, araçtaki tek maskeyi kullanarak alevlerle mücadele ederken, bir diğer görevli dumandan etkilenmemek için merdivenlerde beklemek zorunda kaldı.
Yangın, yaşanan bilgi kopukluğu nedeniyle 1 saatte kontrol altına alınabildi. Olay sonrası yapılan incelemede müdür odasının kullanılamaz hale geldiği ve büyük çapta maddi hasar oluştuğu gözlendi. Yangının ilk belirlemelere göre elektrik kontağından çıktığı tespit edildi. Kısa süre sonra başlayacak yeni eğitim sezonu için bütün hazırlıklarını tamamlayan okulun, böyle bir sorunla karşılaşması, büyük bir talihsizlik olarak değerlendirildi.