Çukurova Kalkınma Ajansı’nda düzenlenen açılış programına Vali Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, Seyhan Kaymakamı Şenol Bozacıoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy ve çok sayıda öğretmen katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Güney Adana Kalkınma Programı’nın tanıtım filminin gösterimi ile devam etti.

Güney Adana bölgesinde görev yapan öğretmenlerin proje fikirlerini geliştirme ve gerçekleştirmelerine imkân sağlanması amacıyla oluşturulan projenin açılışında İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy’dan sonra bir konuşma gerçekleştiren Vali Mahmut Demirtaş; eğitim sisteminin işleyişini ve sunulan hizmetin kalitesini belirleyen en önemli öğenin, öğretmenler olduğunu ifade etti.

Öğretmenlerimiz, Kendilerini Sürekli Yenilemeli

Öğretmenliğin; durgun, durağan bir meslek olmayıp yaşam boyu gelişimi ve değişimi bünyesinde barındıran, aktif ve dinamik bir mesleki süreç olduğuna dikkat çeken Vali Demirtaş, ‘’Geleceğin dünyasını inşa eden, gelecek nesilleri yetiştiren öğretmenlerimiz; kendilerini sürekli yenilemeli, bilgi düzeylerini yükseltmeli, modern teknolojiye uyum sağlamalı, teknik gelişmeleri yakından izlemelidirler. Bununla birlikte eğitimde yeni yaklaşımları takip etmeli; bilgi, beceri ve motivasyonlarını artırıcı seminer, konferans ve proje faaliyetlerinde mutlaka yer almalıdırlar.’’ dedi.

"Projem ile Varım" projesinin öğretmenlerin mesleki gelişimine katkı sağlayacak, yeni proje fikirlerine kapı aralayacak önemli bir proje olduğunu ifade eden Vali Demirtaş, ‘’Projemiz temelde yeni proje fikirlerinin eğitim-öğretimde uygulanmasını ve bu fikirlerin yaygınlaştırılmasını amaçlamaktadır. Proje kapsamında bugüne kadar 527 öğretmenimize Erasmus, E-Twinnig ve 2018 yılı okullara yönelik hibe projeleri bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdik. 52 öğretmenimize Proje Döngüsü ve AB Projeleri Hazırlama Teknikleri Eğitimi, 26 öğretmenimize yönelik ise, Web Araçları Atölye Çalışması düzenledik. Projedeki nihai hedefimiz ise, özellikle Güney Adana Bölgesindeki öğretmenlerimizin, proje yazma becerilerini yükseltmek ve kurumlarımız arasındaki işbirliği ve koordinasyonu artırmaktır.’’ dedi.

Güney Adana Kalkınma Programı’nın, temelde şehrin güneyi ile kuzeyi arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmayı amaçlayan bir program olduğunu anımsatan Vali Demirtaş, bu farkın eğitim seviyesi ve eğitim alt yapısında en belirgin şekilde kendini gösterdiğini dile getirdi.

Vali Demirtaş, okulların fiziki ortamlarının iyileştirilmesi, öğrencilerin ve velilerin eğitime bakış açısının değiştirilmesi, öğretmenlere güven ve huzur içerisinde görev yapma imkânlarının sağlanmasının, Güney Adana bölgesinde aşmak zorunda olunan eğitime dair yapısal sorunlar olduğunu belirtti. 

‘’Güney Adana'da son dönemde, başta terör olmak üzere tüm suç türlerine yönelik yürüttüğümüz etkin mücadelede, ciddi sonuçlar elde ettik.’’ diyen Vali Demirtaş konuşmasının devamında, ‘’Bu başarıda, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın, bölgeye hizmet eden öğretmenlerimizin, imamlarımızın, muhtarlarımızın, diğer kamu görevlilerimizin ve STK'larımızın bizimle etkin işbirliğinin büyük payı vardır. Huzur ve güven ikliminin sağlanmasının ardından sıra, bölgenin rehabilite edilmesine, yeniden şehirle entegre olmasına gelmiştir. İşte Güney Adana Kalkınma Programı bölgenin topyekûn kalkınması, zihinsel dönüşümü ve restorasyonu için önemli bir misyonu yerine getirmektedir.’’ ifadelerine yer verdi.

Bir Hayatı Değiştirecek, İnsanımıza Dokunacak Her Fikir Bizim İçin Değerlidir

"Projem ile Varım" diyen tüm öğretmenlerin, Güney Adana'da yaşanan bu değişime ve dönüşüme ortak olarak katkı sunabileceklerini dile getiren Vali Demirtaş, ‘’Bir hayatı değiştirecek, insanımıza dokunacak her fikir bizim için değerlidir. Güney Adana Kalkınma Programını emsallerinden farklı kılan da budur. Kendi içinde dinamik ve aktif bir süreç olmasıdır. Yeni proje fikirleri her an, her şekilde filizlenebilir. Her proje yeni bir projeye temel oluşturabilir.’’ dedi.

Bu salonda olan ya da olmayan tüm öğretmenleri, bu interaktif sürece ortak olmaya, yeni proje fikirleri üretmeye davet eden Vali Demirtaş, ‘’Tüm öğretmenlerimizi yeni proje fikirleriyle başta AB Hibe Programları olmak üzere, SODES, Cazibe Merkezleri Destekleme Programı gibi fonlarla ilimize ciddi oranda sağladığımız hibe desteğini artırmaya, Güney Adana'da başlattığımız gelişim, değişim ve dönüşümde yer almaya çağırıyorum.’’ şeklinde konuştu.

Çukurova Üniversitesi Prof. Dr. Emin Güzel’in gerçekleştirdiği ‘’Proje Neden Önemlidir’’ konulu sunumun ardından program sona erdi.