Sarıçam Asım Savaş Kapalıspor Salonunda gerçekleyen etkinlikte konuşan Başkan Ahmet Zenbilci, Çanakkale savaşının öneminin yeni nesle iyi anlatılması gerektiğini belirterek, “Dünya tarihinde Çanakkale savaşı hiçbir devletin yaşamadığı bir savaştır.  Bu nedenle tarihimizde yaşanmış bu kadar önemli bir savaş bugünkü ve bundan sonraki nesle iyi anlatılmalı ki bir daha böyle bir savaş yaşamayalım. Sarıçamlı hemşerilerimize bu tür etkinlikleri düzenleyerek birlik ve beraberliğimizin sağlanmasına dönük hizmet edeceğiz.” dedi.

“Çanakkale 1915” konulu bir konuşma yapan Yazar Osman Arslan ise Çanakkale savaşında dünyada ilk kez kara, hava ve deniz unsurlarının aynı anda kullanıldığına dikkat çekerek, “Çanakkale savaşının asıl amacı, İngilizlerin hasta adam olarak tabir edilen Osmanlı devletini yatağında basmaktı. Bunu da petrol işleme tekniklerini elinde bulundurmasına rağmen petrol yataklarına sahip değildi. Petrol yatakları Osmanlı devletinin sınırları içindeydi. Bu nedenle yavaş yavaş bütün Osmanlı coğrafyasına yerleşen İngilizler bu emeline ulaştı.Bugün Amerika Birleşik Devletleri de aynı İngilizler gibi dünyaya hakimiyetini sürdürmesi için elinde bulundurduğu bor madenlerini işleme teknolojisinin hammaddesi olan bor maden yataklarına kavuşmak istiyor. ABD’de birinci dünya savaşı öncesi İngilizlerin yerleştiği bölgelere yerleşti. Etrafımızı kuşattı. Şimdi Türkiye’nin zayıf düşmesini bekliyor. Buna fırsat vermemeliyiz. Bir Çanakkale daha yapmamak için her türlü desise ve entrikalara karşı uyanık olmalıyız. Devletimiz güçlü olmalı. Birlik ve beraberliğimizi diri tutmalıyız.” diye konuştu.  

Daha sonra Mehmet Emin Kutlu’nun yönetiminde “Dolunayda Akşam” konulu tiyatro oyunu sahnelendi. Çanakkale destanını ve burada cephe gerisinde yaşanan bir takım anıları görselleştiren oyun büyük beğeni topladı.