Panelin açılışından önce Ankara'da meydana gelen terör saldırısında yaşamını yitiren 99 yurttaşımızı için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, burada yaptığı konuşmada, demokrasilerde, örgütlenme özgürlüğünü kullanan yurttaşlar siyasi iktidarı denetleyebilmekte, beğenmediği yönleri ve uygulamaları protesto edebildiğini, ayrıca siyasi iktidarın demokratik usullerle değiştirilmesinde oy hakkının rolünün büyük olduğunu ifade etti.

Seçimlerde oyunu kullanan yurttaşın, kafasında soru işareti oluşmamasının, tercihinin saldığa doğru yansıdığı ve seçim sonucundan da kuşku duymaması gerektiğine işaret eden Çıtırık, ''İlk çok partili Genel Seçim olan 21 Temmuz 1946 seçimlerinin yargı denetiminde yapılmamış olması, açık oy-gizli tasnif yöntemi nedeniyle yaşanan usulsüzlükler ülke tarihinde yerini almış ve haklı olarak da eleştirilmeye devam edilmektedir.

Üzülerek belirtmek gerekirse; aradan geçen 70 yılda, yakın dönemlerde yapılan seçimlerde yine çeşitli usulsüzlükler yaşanmış seçim sonuçları sağlıklı bir şekilde tecelli etmemiştir.

Anayasamıza göre seçimler; yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında serbeste , eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre yapılmaktadır.

Seçim sonuçlarının sandığa doğru bir şekilde yansımasında ve çeşitli usulsüzlüklerin önlenmesinde siyasi parti temsilcilerine ve yurttaşlarımıza önemli sorumluluklar düşmektedir.

Adana Barosu olarak; hukukun üstünlüğünün işlerlik kazanması, seçimlerin adil ve demokratik esaslara uygun olarak yapılması amacıyla bu paneli gerçekleştiriyoruz." dedi.

Seyhan Oteli Toros Salon'undaki  panele TESAV Başkanı Erol Tuncer, Av.-CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sercan Çelebi, Oy ve Ötesi Derneği Bölge Sorumlusu Özge Olsen konuşmacı olarak katıldı.

TESAV Başkanı Erol Tuncer, 1 Kasım seçimlerinde halkın katılımının yüzde 90'a ulaşacağını inandığını söyledi. Ancak terör olaylarının Güneydoğu da devam etmesi halinde katılımın düşeceğine dikkat çekti.

CHP Adana Milletvekili Zülfükar İnönü Tümer, Av. Elif Doğan Türkmen ve önceki dönem milletvekili ve Adana Barosu Başkanlarından Av. M. Ziya Yergök de izleyenler arasında yer aldı.