Dolgun yaptığı açıklamada, “3 Ağustos 2015 günü başlayan 3. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri Kamu işveren Heyeti ve Yetkili konfederasyon arasında atılan imza ile sonuçlandı. Yaklaşık 3 milyon kamu görevlisi, 2 milyon emekli ve aileleri ile birlikte toplam 20 milyon vatandaşımızın beklentileri bu toplu sözleşmede de gerçekleşmedi. Her anlaşma sonrası olduğu gibi, bu anlaşmayı da ’Tarihi başarı’ olarak niteleyen sözde yetkili konfederasyon 2016 yılı için yüzde 6+5, 2017 yılı için ise yüzde 3+4’e evet dedirtildi. Bu oranlar göstermektedir ki; Kasım ayında yapılması muhtemel erken seçimde mevcut iktidarın elini güçlendirmek isteyen Malum-Sen Memuru her zaman olduğu gibi yüzüstü bırakmıştır. 2013 yılında imzalanan toplu sözleşmenin vatandaşlarımızın 2014 ve 2015 bütçesinde yarattığı tahribat giderilmeden atılan bu imza önümüzdeki belirsiz dönem için tarihi bir leke olacaktır. dolar kurunun zirve yaparak 3 TL’yi bulduğu, altının gram fiyatının 110 TL’ye ulaştığı, 2014 yılı enflasyonun bile yüzde 8,2 olduğu bu dönemde geçmiş yıl kayıplarımızı, emeklilerimizin beklentilerini, hizmet kollarında çözüm bekleyen yüzlerce sorunu göz ardı ederek atılan bu imza memurlarımız ve emeklilerimize 2016-2017 yıllarının da kaybedileceğinin en açık bir göstergesi oldu. Varılan mutabakata göre memurlara 2016 yılında yüzde 6+5, 2017 yılında yüzde 3+4 artış yapılacak. 2016 için memur ve memur emeklilerine toplamda yüzde 11 artış sağladıklarını ve bunun tarihi bir başarı olduğunu söyleyen ‘Malum-Sen’, 4,5 milyon memur ve memur emeklisini kandırmaktadır” dedi.

Gelir vergisi oranlarının düzenlenmesini talep ettiklerini ifade eden Dolgun, “Bilindiği üzere yıllık kazancı 12 bin TL’ye kadar olanlardan yüzde 15 oranında Gelir Vergisi alınmaktadır. Yıllık kazancı 12 bin TL’nin üzerine çıkanlardan ise yüzde 20 oranında gelir vergisi alınmaktadır. 2015 yılında memurlarımızın bir bölümü 4. aydan, bir bölümü ise 6. aydan itibaren yüzde 20’lik vergi dilimi kapsamına girmeleri nedeniyle aylık yüzde 5 vergi kaybına uğradı. 2016 yılı için imzalanan mutabakata göre memurlarımızın tamamı yüzde 15 vergi diliminden, yüzde 20’lik vergi dilimine girecek ve toplamda yüzde 11 olarak gösterilen zam, memurlara ve memur emeklilerine sadece yüzde 6 olarak yansıyacaktır. Ayrıca hükümetin vergide yeniden değerlendirme oranları yüzde 10,1 artırması nedeniyle memurlarımız iki defa vergiye çarpılmış olacaklardır. Türkiye Kamu-Sen olarak, toplu sözleşmede ‘Gelir Vergisi oranlarının yeniden düzenlenmesini ve yüksek vergi dilimleri sebebiyle yaşanan kayıpların önlenmesini’ talep etmiştik. Ancak, Sözde yetkili konfederasyon ve hükümet bu konudaki taleplerimizi dikkate almayarak, memurlarımızın tıpkı 2015 yılındaki gibi tekrar mağdur olmasına sebep olmuştur. Memura kaşık ile verilen zamların kepçeyle geri alınacağını toplu sözleşme görüşmeleri başladığı andan itibaren ifade ettik. Hatta tarihinde ilk defa asgari ücretlilerin de 2015 yılında gelir vergisi kapsamına gireceğini ve mağdur olacaklarını söyledik. Bu adaletsizliğe tepkisiz kalmamız mümkün değildir. 2014 ve 2015 yıllarında memurların ekonomik ve sosyal haklar bakımından birçok mağduriyetine sebep olan Malum-Sen, memurları 2016 ve 2017 yılında da imzaladığı toplu sözleşme ile mağdur olmaya mahkum etmiştir. Yapılan toplu sözleşme büyük bir fiyaskodur” şeklinde konuştu.

4-C’LİLERE HAK ALINMADI, HAKLARI GASPEDİLDİ

 

4-C’lilerle ilgili alınan kararlara ilişkin açıklamalarda bulunan Dolgun 4-C’lilerin kadroya geçirilmesi ile ilgili net bir karar alınmadığını belirtirken, ödenecek ek ödemenin de mahkemeyle kazanılmış hakların çok gerisinde kaldığını, bunun bir hak gaspı olduğunu ifade ettiDolgun, “ 4-C’lilerle ilgili çalışma yapacaklarmış. Ne olduğu da belli değil, sayın Bakan önce “4-C’lileri sözleşmeli yapacağız” dedi, ardından “Kadrolu yapabiliriz” dedi. Daha neye karar verdiklerini dahi bilmeyen bir toplu sözleşme. Ne zaman yapacaksınız? Tekel eylemlerinden beri hükümet 4-C’lilere adeta bir husumet besledi, düşmanı gibi gördü, bu problemi çözmedi ve yine işi akışına bıraktılar. Bu çözüm değildir, kimse kimseyi aldatmasın. 4-B’lilere kadro nerede? TÜİK çalışanı 4-C’lilere kadro nerede? Vekil ebeler, vekil imamlar nerede? “Cuma izni olsun” diyorsunuz güzel ama Cuma namazını kıldıran vekil imamın vekil olduğundan haberdar mısın Memur-Sen? Niye kadro demiyorsunuz? “4-C’lilere 150 TL ek ödeme verileceği karara bağlandı” diyerek sanki müjde veriyorlar. Oysa şu anda kamu kurumlarında en düşük ek ödeme rakamı hizmetliler için 560 TL’dir. Zaten 4-C’liler mahkemeye başvurduklarında kurumlarındaki emsalleri kadar ek ödeme alıyorlardı. Bu da aylık 450-500 TL’den az değildi. Yani 4-C’lilere verilen bir hak değil, aksine 4-C’lilerden alınan bir hak söz konusudur.” dedi.