Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda sahnelenen “Diriliş”’i, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu(TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Başkanı Kazım Barışık, Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Rukiye Çinkılıc, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çukurova Şube Başkanı Sibel Özgümüş,ESOB Başkan Vekili Nihat Sözütek, ESOB’ bağlı Adana Kuyumcular Esnaf Odası Başkanı Oğuz Başman ile çok sayıda davetli izledi.

 

Kurtuluş Savaşı'nda Adana'yı işgal eden Fransız Kuvvetleri'ne karşı mücadele vermiş, Fransızların şehir merkezindeki halka karşı yaptığı zulümden halkın Toroslar'a geçmesi (Kaç Kaç) için çaba harcamış olan Şeyh Cemil Nardalı’nın torunlarından, Kuyumcu Esnafı Şahap Nardalı’nın sponsorluğunu yaptığı oyunda görev alan amatör ağırlıklı oyuncular, milli mücadele dönemindeki kahramanlıkları anlatan oyunda yüreklerini ortaya koyup, o günkü heyecanı sahneye yansıtarak izleyenlerden sık sık alkışlar aldılar.

 

Büyük ilgi gören oyunun geliri ise Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne verildi.

Şeyh Cemil Nardalı’nın torunlarından Kuyumcu Şahap Nardalı, “Diriliş” adlı tiyatro oyununa destekleyici olmaktan büyük mutluluk duyduğunu, davete katılanlara da ayrı ayrı teşekkür ettiğini söyledi. Nardalı, “Şeyh Cemil’in Adana’nın kurtuluşunda vermiş olduğu eşsiz mücadelenin bir tiyatro oyunuyla sahnelenmesi bizleri çok mutlu etmiştir. Şanlı tarihimizin yüce zaferler kazanmış ve yaşanan sıkıntıları büyük mücadele örneği göstererek atlatmış büyük Türk Milleti’nin birer fertleri olarak, milli mücadele ve kurtuluş hareketlerini, Ulu Önderimiz Atatürk’ü, Türk Ordusu’nu ve Cemil Nardalı’yı anmaktan ve O’nun torunu olmaktan gurur duymaktayım. Bu vatanseverlik olayının başarıyla sonuçlanmasından bütün Adana halkı gurur duymaktadır. Şahsım ve tüm Nardalı Ailesi adına hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyor, teşekkür ediyorum”dedi.

 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çukurova Şube Başkanı Sibel Özgümüş de, 1989 yılında Prof.Dr.Türkan Saylan tarafından kurulan derneğin, bugüne kadar 100 binden fazla öğrenciye burs verdiğini, ayrıca birçok ilde yurt, ana  sınıfları ve derslikler yaptığını, bugün alınan biletler ile de bu çabaya destek verdikleri için tüm davetlilere teşekkür etiğini söyledi.

Şeyh Cemil Nardalı Konağı, Adana'nın Akkapı mahallesinde bulunan bir tarihi eserdir. Eskiden Mustafa Kemal Atatürk'ün ziyaret ettiği bilinmekte ve Şeyh Cemil'le birlikte Atatürk'ün çektirdiği bir fotoğraf bulunmaktadır. 1. Dünya Savaşı sırasında çoğu Akkapılı’ya barınak olmuş ve ihtiyaçlarını karşılamıştır. Kurtuluş Savaşı yıllarında ise askeri karargâh olarak kullanılmıştır. Ocak 2010 yılında yenileme çalışmaları başlamış ve şuanda bir kaç eksik dışında restorasyonu bitmiştir. Türbesi konağın 20-30 metre doğusundadır.