Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, kadın cinayetleri, şiddet, taciz ve tecavüzlerin önlenebilmesi için yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi ve cezaların ağırlaştırılması gerektiğini söyledi. Bu tür suçlarda hiçbir şekilde ceza indirimi uygulanmaması ve af kapsamına alınmaması gerektiğine dikkati çeken Başkan Sözütek, "Cezalar caydırıcı olmadığı sürece ne kadın cinayetleri,  ne kadına şiddet, ne taciz, ne de çocuk tecavüzlerinin önlenmesi mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Kırıkkale'de 10 yaşındaki kızının gözleri önünde boşandığı kocası tarafından vahşice katledilen Emine Bulut cinayeti ve ruhsatsız bir Kuran Kursu'nda çocukların tecavüze uğradığı iddiaları sonrası kadın cinayetleri ve çocuk tecavüzleri yeniden Türkiye'nin gündemine oturdu.

Tüm ülkede infial yaratan ve toplumun her kesiminden tepki yağan olaylarla ilgili açıklama yapan Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, kadın cinayetleri, şiddet, taciz ve çocuk tecavüzleriyle ilgili hükümet yetkililerinin acil önlem alması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de, 2019 yılının ilk 8 ayında 294 kadının öldürüldüğünü, 2015 yılında hunharca katledilen Özgecan Aslan’dan bugüne kadar ise bin 774 kadının cinayete kurban gittiğini hatırlatan Birlik Başkanı Nihat Sözütek, "Bir masumun canına kıymak bütün insanlığı katletmekle aynı şeydir. Boşandığı kocası tarafından vahşice katledilen Emine Bulut, "ölmek istemiyorum” diye feryat ederken, on yaşındaki kızının “anne lütfen ölme” çığlığı hala kulaklarımızda yankılanıyor.  Tüm Türkiye'nin dehşetle izlediği vahşetin kurbanı Emine Bulut'un feryadı ve kızının çığlığı katledilen tüm kadınların çığlığıydı. Bu çığlık, Özgecanların, Eminelerin öldürülmemesi için atılan bir çığlıktı. Tüm insanlığın ve insanlığımızın katledildiği bu vahşeti gerçekleştiren cani en ağır şekilde cezalandırılmalıdır" dedi. 

"YASAL DÜZENLEME YAPILMALI"

Kadın cinayetleri, şiddet, taciz ve çocuk tecavüzlerinin son bulmasını isteyen Başkan Sözütek, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce Meclisten çıkartılarak, hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Başkan Sözütek, "Her kadın cinayeti, şiddet, taciz ve çocuk tecavüzü olayından sonra toplumun tüm kesimlerinden aynı temenniler yükseliyor. Ancak şu bir gerçektir ki, temenni ederek ne kadın cinayetlerini, ne şiddeti, ne tacizi, ne de çocuk tecavüzlerini önlemek mümkün değildir.  Ancak yasal düzenlemeler ve ağır cezalarla bunların önüne geçilebilir. Bu bağlamda hükümet yetkilileri derhal harekete geçmeli, kadın cinayetleri, şiddet, taciz ve çocuk tecavüzlerini önleyecek yasal düzenlemeleri bir an önce Meclis'ten çıkarmalıdır. Yapılacak yasal düzenleme ile faillere cezalar en üst sınırdan verilmeli, bir kadının canına kast eden caniler ve masum bir çocuğun bedenine dokunan hasta ruhlu yaratıklar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmalıdır. Ayrıca toplum vicdanının yaralayan bu tür olayların sanıklarına  hiçbir şekilde cezai indirim uygulanmamalı, bu suçlar çıkartılacak aflarda da kapsam dışı bırakılmadır" ifadelerini kullandı.