Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Siyasi Kriterler Hibe Programı Sivil Toplum Diyalogu kapsamında Avrupa Birliği’ne Uyum Gelişim Kültür Ve Çağdaş Yaşam Derneği (EURODER) tarafından uygulanmakta olan “Kadın Hakları” isimli proje kapsamında ATOSEV tesislerinde Adana ilindeki sivil toplum yöneticileri ve kamu kurumlarından gelen temsilcilere “Kadın Hakları” projesi ile ilgili bilgi verildi.

BİN KADIN VE 500 ERKEĞE EĞİTİM

ATOSEV toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme ve tecrübe paylaşımı toplantısında proje koordinatörü Feride Demir tarafından katılımcılara proje hakkında sunum yapıldı. Proje Koordinatörü Feride Demir proje amaçlarının Avrupa’daki sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak Adana ilinde Sivil Toplum Kuruluşlarının insan hakları ve toplumsal cinsiyet temelli çalışmalar konusunda kurumsal ve operasyonel kapasitelerini geliştirmek, Adana ili Yüreğir ilçesinde Yüreğir Belediyesi’nin kültür evlerinde düzenli seminerler ve faaliyetler ile en az 1.000 kadına ve 500 erkeğe insan hakları ve toplumsal cinsiyet konularında eğitimler vererek toplumsal cinsiyet perspektifini güçlendirilmek olduğunu söyledi.

AVUSTURYA’DAN ÖRNEKLER

Daha sonra söz alan Avukat Muhal İkikardeş bugüne kadar gerçekleştirilen, kadınlara ve erkeklere verilen kadın hakları eğitimleri ile ilgili bilgi aktardı. Avukat Muhal İkikardeş erkeklere verilen eğitimlerde erkeklerin kadınlara verilen hakların fazla olduğu konusunda şikayetlerinin geldiğini belirtti. Eğitimlerde Türk Ceza Kanunu’ndaki uygulamaların yaşanan güncel olaylarla katılımcılara anlatıldığını ifade eden Avukat Muhal İkikardeş daha sonra Avusturya’da kadına yönelik şiddet ile ilgili yapılan uygulamalardan örnekler verdi.

KADINLAR YASAL HAKLARINI ÖĞRENİYOR

İnsani Değerleri Yüceltme Derneği Başkanı Berrin Ünlü de son iki yıl içerisinde Adana’da kadın hakları ve kadına yönelik şiddet ile ilgili gerçekleştirilen faaliyetler konusunda konuştu ve bu projenin uygulanmasına da dernek ve Adana Kadın Sığınma Evi Derneği olarak destek olduklarını, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerine katıldıklarını, eğitim alan kadınların yasal haklarını öğrenmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Tecrübe paylaşımı toplantısında daha sonra çeşitli kadın STK’lardan katılan temsilciler söz alarak proje ve faaliyetleri ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET

Toplantıya Adana Vali Yardımcısı Azmi Yeşil daha önceki görev yaptığı illerden örnek vererek ülkemizde kadın haklarının iyileştirilmesi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi ile ilgili yapılan çalışmalara değinerek bu projenin de Adana’ya fayda sağladığını belirtti.

Adana Valiliği İl Dernekler Müdürü Recep Kurtoğlu ise Adana ilinde yaşarken bile çevrede ve günlük yaşamda kadına yönelik şiddetin farklı şekillerde görüldüğünü, bu nedenle STK’ların kadın hakları konusunda yaptıkları çalışmaların ve projelerin çok önemli olduğunu söyledi. 

Toplantıya Adana Vali Yardımcısı Azmi Yeşil, Adana İl Dernekler Müdürü Recep Kurtoğlu, Adana Kent Konseyi Başkanı Ahmet Özen, Sarıçam Kent Konseyi Başkanı Avukat Yusuf Özer, Sarıçam ve Yüreğir Belediyeleri yöneticileri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Adana ilindeki birçok kadın derneğinin yöneticileri ve temsilcileri katıldı.