Adana Veteriner Hekimleri Odası’ndaki eğitimin açılışında konuşan Oda Başkanı Nihat Köse, suni tohumlamada mobil uygulamaya geçilmesi sonucu tohumlama kayıtlarının en hızlı ve en doğru şekilde yapılmasını sağlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

DESTEKLEME KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

“Kayıtların düzenli tutulması hayvan sahiplerinin destekleme kayıplarına uğramasının da önüne geçecektir. Suni tohumlama uygulamaları hayvan ıslahının en önemli ayaklarından biridir. Şuan da ülkemiz büyükbaş hayvanların YÜZDE 85’i yıllarca yapılan tohumlama çalışmaları ile melez ya da kültür ırkına dönüşmüştür. 

Bu vesile ile bakanlığın çıkarmaya hazırlandığı suni tohumlama yönetmeliğinde tohumlamanın lise veya dengi bir okul mezunu tarafından yapılabileceği yazılmakta. Bu yönetmeliğin çıkması durumunda yıllarca hayvancılığın ıslahı için verilen emekler boşa gidecek. Kısa sürede hayvancılığımız geriye doğru evirilecektir. Bakanlığımıza sesleniyoruz suni  tohumlama sağlıklı hayvana yapılır. Hayvanın sağlıklı olduğuna da ancak veteriner hekim karar verebilir. Bu nedenle yönetmelikteki bu değişiklikten derhal vazgeçilmelidir. 

Mobil uygulamaya geçilmesiyle ileriye doğru evirileceğini düşündüğümüz ıslah çalışmaları yönetmelik değişikliği ile geriye gidebilir. “

Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, suni tohumlama kayıtlarının internet ortamında mobil uygulaması ile ilgili bilgi verdi, şöyle konuştu:

“Bu uygulamanın yapılabilmesi için İl Müdürlüğünden tohumlama İzni alınmış olması gerekmektedir. İnternet çıkışlı android işletim sistemine sahip tablet veya cep telefonuna sahip olmalıdır. Yapılan tohumlama işleminin çıktısını alabilmek için 2,5 İnç genişliğinde ve bluetooth bağlantı özelliği olan termal yazıcıya sahip olması gerekmektedir. Uygulayıcı mobil tohumlama yazılımını kullanmadan önce sahibi olduğu android cep telefonu veya tabletin IMI numarasını İl/İlçe Müdürlüğüne başvurarak e-ıslahtaki teknisyen kaydına ekletmesi gerekmektedir. 

Mobil tohumlama yazılımında kontör tahsisi ile işlem yapıldığından uygulayıcıların tohumlama kayıtlarına başlamadan önce İl/İlçe Müdürlüklerine başvurarak teknisyen kayıtları üzerine kontör tahsis ettirmeleri gerekmektedir. “