Türk-Amerikan Derneği İngilizce Kursu (TAD), “Hayat Boyu Öğrenme Programı” (LLP-Longlife Learning Programme) adlı Avrupa Birliği Projesi kapsamında, Çek Cumhuriyeti ve İspanya ile birlikte, yaşayan üç kuşağı (büyükanne/büyükbaba/ebeveynler ve çocuklar) kültür alışverişi ile birleştirmeyi amaçlayan ortak uygulama  faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye, İspanya ve Çek Cumhuriyeti ortaklığında yürütülen projenin Türkiye ayağı Adana Türk-Amerikan Derneği tarafından üstlenilmiş durumda. Geçtiğimiz 2012 yılında Çekoslovakya’ya giden Adana Türk-Amerikan Derneği, bu kez de öğretmenleri ve altı öğrencisinden oluşan bir heyetle İspanya’ya giderek projeyle ilgili karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu. TAD öğrencilerinin Türkiye’yi tanıtıcı sunumlar da gerçekleştirdiği ziyaret sırasında gerçekleştirilen workshop, proje ortağı ülkelerin yetkilileri tarafından ilgiyle izlendi.

 

            Adana Türk Amerikan Derneği’nden konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, projenin ülkeler arasındaki anlayış farklılığını ortadan kaldırmak için nesiller boyunca sahip olunan deneyimleri paylaşmayı amaçladığı belirtilerek, “Proje ile elde etmeyi istediğimiz en önemli hedefler arasında, kişilerin hayatlarında daha aktif rol alabilmelerini sağlayabilme ve onların pozitif sosyal çevreye katılabilmelerine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmesi yer almaktadır” denildi.

 

Açıklamada daha sonra şu görüşlere yer verildi:

 

 “Çek Cumhuriyeti ve İspanya ile Türkiye’den Adana Türk Amerikan Derneği tarafından ortaklaşa hazırlanan ve iki yılda tamamlanması öngörülen bu projeyi, kuşaklar ve kültürlerarası eğitimin, sağlıklı yaşam kültürünün ve yaşam kalitesinin Avrupa Birliği standartlarına göre geliştirilmesi düşüncesiyle hayata geçirmek istedik. Bu kapsamda insanlarımızın boş zamanlarını değerlendirme faaliyetleri, zararlı alışkanlıklardan korunma ve sağlıklı bir çevreye sahip olabilme konularındaki bilgi ve deneyimlerini paylaşmayı, araştırma yöntemleri geliştirmeyi, her ülkede kuşaklar arası sonuçları birlikte değerlendirmeyi, elde edilen sonuçlar üzerine uluslararası proje konferansları hazırlamayı ve yetişkinler için yenilikçi kurslar sunmayı amaçlıyoruz. Diğer bir önemli hedefimiz ise ülkemiz insanlarının aktif vatandaşlık, yurtseverlik ve Avrupalılık gibi konularda daha aktif rol almaya teşvik edilmelerine yöneliktir. Projede, bu amaçlarımızı gerçekleştirebilmek üzere; proje logosu ve bir web sayfası ortaya çıkarma, tartışmalar düzenleme, araştırma metotları geliştirme, çalışma atölyeleri kurma, proje ortakları arasında ülkelerarası ziyaretlere katılma ve elde edilen bulguları paylaşma ve değerlendirme aktiviteleri de yer almaktadır.”

 

Projenin bundan sonraki üçüncü aşamasında, İspanya ve Çek Cumhuriyeti heyetlerinin Eylül ayında Türkiye’ye gelecekleri belirtilen TAD açıklamasında, “Ülkemizin tanıtımı açısından son derece önemli bir fırsat oluşturacağına inandığımız bu ziyaretle ilgili hazırlıklarımıza şimdiden  başladık. Çek ve İspanyol konuklarımıza Türk kültürünü ve aile yapısını en iyi şekilde tanıtabilmenin gayretinde olacağız. Adana Türk Amerikan Derneği Dil Kursu olarak, ülkemizin Avrupa Birliği’ne üyeliği sürecine katkı olarak değerlendirdiğimiz proje kapsamındaki hedef ve amaçlarımıza ulaşılabilmesi konusundaki çalışmalarımızı tam bir kararlılık ve azimle yürütüyoruz. Bu çabalarımız sonucunda projemizi başarıyla tamamlayabileceğimize de gönülden inanıyoruz” görüşleri vurgulandı.