Tatar, Hiç bir bilimsel veri olmadan, 10-30 yıllık gözlem yapılmadan, jeolojik, sismolojik, jeodetik ve jeokimyasal araştırmalar yapılmadan, "30.07.2015 günü olan m 5.2 büyüklüğündeki bir depremden sonra artçı deprem olmadı, 1-2 gün içerisinde olmazsa, 6.7-7.0 büyüklüğünde deprem olabilir" demenin bilimsel temeli olmayan, halkı panikten öteye götürmeyecek bir açıklama olduğunu kaydetti.

“BÖYLE AÇIKLAMALAR DEPREM ÜST KURULUNA SUNULMADAN YAPILMAMALI”

m = 5.2 büyüklüğündeki depremin odak derinliği,  odak mekanizması, 1.500 metreden kalın çökelin olduğu kilikya havzasındaki kabuk yapısı ve  tektonik çatı konusunda farklı görüşler varken, “artçı deprem olmadı” diye ve herhangi bir deprem üst kurulunun onayına sunulmadan yapılan bu görüşün talihsiz bir açıklama olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar şöyle konuştu;

“Eğer böyle bir tehlike varsa, bu konuda yasal sorumlu kurum olan AFAD ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi  tarafından gerekli açıklamalar yapılır.  Ülkemizin herkesin bildiği gibi % 98 i deprem riski altında yer almaktadır. İstatistiklerin de gösterdiği gibi her yıl en az bir hasar verici deprem olmaktadır. Önemli olan depremden sonra yara sarma yerine, depremden önce gerekli önlemlerin alınmasıdır.  Jeoloji Mühendisleri Odası olarak bu konuda görüşümüzü ve önerilerimizi her platformda söyledik ve söylemeye devam edeceğiz.

“DOĞA OLAYININ AFETE DÖNÜŞMEMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR YAPMALIYIZ”

Tüm halkımıza burdan bir kez daha sesleniyorum, deprem gibi doğa (sel, heyalan, kaya düşmesi v.s.) olayları geçmişte de olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Bu doğa olaylarının afete dönüşmemesi için çalışmalar yapmalıyız. Her şeyden önce deprem master planlarının bir an önce yapılması gerekmektedir.  Henüz depreme hazırlıklı bir toplum  olmadığımızı 5.2 büyüklüğündeki deprem göstermiştir ve  Adanalılar geceyi ailece sokakta geçirmiştir.  Toplum deprem bilincinde olmadığı gibi oturduğu binaya da güvenmiyor”

“BELEDİYELERDE DEPREM BİRİMLERİ KURULMALIDIR”

5.2 Büyüklüğündeki depreminde can ve mal kaybı olmaması sevindirirken, halen tam olarak deprem şuurunun oluşmamasının kendilerini üzdüğünü ifade eden Tatar,  “Adana Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinde depremle ilgili birimlerin yoktur. Bu konudaki eksikliğin bir an önce giderilmesi gerekmektedir” dedi.

Bir bina satın alınırken maalesef lüks olup olmadığına bakılırken, sağlam olup olmadığına dikkat edilmediğine vurgu yapan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar sözlerini şöyle tamamladı;

“Halbuki bir bina almadan önce deprem yönetmeliklerine göre yapılmış mı? Buranın zemin etütleri yapılmış mı? O bina etüt ve planlara göre yapılmış mı? Bunlara bakmak gerekiyor. Ben buradan halkımıza bu konuda şunları tavsiye etmek istiyorum. Bina alırken penceresinden, kapısından, fayansından ve lüksünden önce, sağlamlık konusuna dikkat etmelerini istiyoruz. Gerisi tercihlere kalmış teferruattır.  Son olarak halkımızın bu tür bilimsel verilere dayanmayan haberlere inanmamasını öneriyorum. Ayrıca doğru yere doğru bina yapılırsa deprem gibi doğa olayların meydana getirdiği zararların azalacağı gibi korkulacak bir olay olmaktan çıkacaktır.”