VURAL KÖS / GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Adana İl Temsilcisi İsa Kayadan, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemiyle yapılan yerleştirmelerde yaşanan sorunların eğitim sisteminde büyük yara açtığını söyledi. Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS)  ardından daha adil bir yöntem olarak sunulan sistemin yeni bir çığır açamadığını savunan Kayadan, sistemden sadece özel okulların memnun kaldığını ifade etti. Velilerin gittikleri okullarda yaptıkları her işlemi kayıt altına alıp belgelemesi gerektiğinin altını çizen Kayadan, özel okula geçiş yapmak için girişimde bulunan öğrencilerin geçiş yapamama durumunun da sözkonusu olduğunu vurguladı.

 

BİNLERCE ÖĞRENCİ VE VELİ MAĞDUR

Gazetemizi ziyaret eden Birleşik Kamu-İş Adana İl Temsilcisi İsa Kayadan, geçmiş yıllarda gerçekleştirilen sınavlarda yaşanan sorunların ardından SBS’nin yerine bu yıl ilk kez uygulanmaya başlanan TEOG sisteminin sorunları çözmek yerine daha fazla büyüttüğünü savundu. TEOG’a bu yıl 1 milyon 291 bin 851 öğrencinin girdiğini, puanlarına göre 1 milyon 57 bin 799 öğrencinin A grubu okullara, 78 bin 447 öğrencinin de B grubu okullara yerleştiğini, 134 bin 788 öğrencinin ise tercih yapamadığını aktaran Kayadan, sistemdeki yanlışlıklar nedeniyle birçok öğrencinin ve velinin mağdur olduğunu söyledi.

 

200 BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ VE VELİSİ ARAYIŞ İÇİNDE

Adana merkezinde yaşayan bir öğrencinin Tufanbeyli’deki bir okula yerleştirildiğine dikkat çeken Kayadan, 200 binin üzerindeki öğrenci ve velinin sistemdeki yanlış uygulamalar nedeniyle arayış içerisinde olduğunu belirtti. Kayadan, “E-okul kilitlendi, nakiller nasıl yapılacak? Bir tane öğrencinin A okulundan B okuluna nakil geçişi sözkonusu olmadı. Özel okul arayışı içerisine giren, senet imzalayan, başvuru yapıp ön görüşmeleri, anlaşmaları yapan veliler yarın bir hayal kırıklığı içerisine de girebilirler. Çünkü anlaştıkları özel okula çocuklarının naklini gerçekleştirememe olasılığı maalesef var. Devlet okullarımızda okumak isteyen öğrencilerimizin de normal koşullarda sistem açık olmuş olsa nakil arayışı içerisinde puanına uygun olarak başvuru yapması gerekiyor. Ancak, şu anda sistem kilitlenmiş durumda ve kimse kimsenin önünü görmüyor. İdareciler velilerin, öğrencilerin mağdur olmaması için kendi inisiyatifleriyle formüller geliştirmeye çalışıyor” dedi.

 

VELİLER İSYAN NOKTASINDA

Velilerin isyan etme noktasına geldiğini kaydeden Kayadan, velilerin öfkesinden korkan Seyhan Milli Eğitim Müdürlüğü’nün TOMA tarafından korumaya alındığını savundu. Velilerin isyan etmekte son derece haklı olduğunu ifade eden Kayadan, “Geleceğimizi şekillendireceğimiz çocuklarımızın yaşadığı bu sorunlar nedeniyle veliler şaşkın, öğrenciler A grubunda yaptığı tercihlere giremedikleri için üzgün, hayal kırıklığı içinde” diye konuştu.

 

MUTLU OLAN NEREDEYSE YOK

Sistemden sadece olağanüstü başarı gösteren öğrencilerin ve özel okulların memnun olduğunu dile getiren Kayadan, yaşanan sorunlardan şöyle örnekler verdi:

“475 puanla yüzde 1,5’luk dilim içerisine giren öğrenciyi sistem Güzelyalı Mahallesi’ndeki evinden 20 km uzaklıktaki Sarıhamzalı İmam Hatip Lisesi’ne atmış. Burada iyi niyet aramak mümkün değil. Öğrenci, işaretlemediği ve evinden çok uzaktaki bir okul türüne gidiyor. Adana merkezinde ikamet eden bir öğrencimiz de yaklaşık 5-6 saat uzaklıktaki Tufanbeyli ilçesindeki okula gitmek zorunda bırakılıyor. Veli ve çocuk istemedikleri bir okulda eğitim almak zorunda bırakılırsa bu olmaz. Çünkü eğitimde zorla güzellik olmaz. Bu çok başarısız ve mutsuz bir öğrenci profili demektir” diye konuştu.

 

ÖZEL OKULLARIN KONTENJANLARI DOLDU

Uygulamadan özel okulların memnun göründüğünü ancak onların da tedirginlik yaşadığını belirten Kayadan, tüm özel okulların teşvik kontenjanının dolduğuna dikkati çekti. Çocuğunu özel okula naklettirmek isteyen veliler özel okullarla anlaşma yapsa bile sistem kilitli olduğu için çocuğun özel okula gidememe olasılığının sözkonusu olduğunu bildirdi.

 

HER İSTEYEN ÖZEL OKUL İÇİN TEŞVİK ALAMIYOR

Devletin verdiği özel okul teşviğinden herkesin yararlanamadığının altını çizen Kayadan, ailede çalışan maaş bordrolarıyla birlikte çocuğun kaydının sistem tarafından yapıldığı okula gidilmesi ve orada form doldurulması gerektiğini anlattı. Ailenin üniversitede okuyan çocuğunun olması, iki çocuğun eğitim görmesi, asgari ücretli olmak gibi unsurların teşvik alma konusunda avantaj sağladığını aktaran Kayadan, şöyle konuştu:

“Teşvik almak isteyen başvuru yapacak ve puanlaması yapılıp sisteme girilecek. Sistem yine de kendi değerlendirecek. Bunu şeffaf olarak görüyoruz ama bu sıralama konusunda şeffaf bir açıklama yapılacak mı diye bir kaygım var. Çünkü ben inanmıyorum. Bu teşvikler birilerine verilecek. Umarım hak edenlere verilir. Teşvik almaya hak kazandığınızda bu para direk kaydını yaptığınız özel okulun hesabına aktarılacak. Öğrenci başına 100-200 lira katkı payı verip sosyal devlet anlayışını gerçekleştirmek için bütçe yaratmak varken,  paralel anlayıştaki yapıları yok etme adına dersaneleri yok ettiler. Şimdi de söz verildiği gibi özel okullara öğrenci, altyapı ve ekonomik destek veriliyor.”

Paralı eğitime karşı olduklarını ancak özel eğitim almak isteyen ve maddi gücü yeten insanlara müdahale edilemeyeceğini vurgulayan Kayadan, “Bugün böyle bir şey dayatıldı ve  orada de ellerine yüzlerine bulaştırdılar, sistem kilitlendi. Ne okul idareleri, ne yetkili biri bu sözkonusu kilitlenmeyi insanların aklının vicdanının alacağı şekilde izah edemiyor. Halkın karşısına çıkmaya da çekiniyorlar. Herkes bir arayış içerisinde” şeklinde konuştu.

 

EĞİTİM SİSTEMİ BÜYÜK YARA ALDI

“Kaderci anlayışta olan velilerin ve çocuklarının vay haline” diyen Birleşik Kamu-İş Adana İl Temsilcisi İsa Kayadan, dayatmacı bir anlayışla çocukları kendi ailelerinden alıp yaratılan sistemde yoğrulmak istendiğini söyledi. Velilerin inançları ve iyi niyetleri gereği bunun farkına varmadığını dile getiren Kayadan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kimileri de mevcut siyasi yapının mahalle baskısından kaynaklı olarak ‘Okusun işte, yarın iş bulması kolay olur’ diyerek ses çıkartmıyor ama bu arada en büyük yarayı demokratik, laik, çağdaş, bilimsel eğitim sistemi alıyor. Cumhuriyetten bu yana üzerine konulan, kalite aranan eğitim sisteminin aldığı yara maalesef 4+4+4’le beraber bugün TEOG’la tavan yapmıştır.”

 

ADİL BİR SİSTEM DEĞİL

SBS’den daha adil olacağı iddiasıyla uygulamaya konulan TEOG’un adil bir sistem olmadığını savunan Kayadan, yaptığı kaliteli sınavlarla bilinen ÖSYM’nin son 10 yıllık süreçte her türlü şaibe bulaştığını ifade etti.  Sınavlarda yaşanan şaibeler nedeniyle eğitim sisteminin de yara aldığını dile getiren Kayadan, “Öğretmen üzerine de çok özel bir sorumluluk düştü. Zaten sistem içerisinde öğretmen zor koşullarda görevini gerçekleştirirken sınavla ilgili böyle bir ağır vebalde yüklendi. Gördük ki, bu sınav sistemi de tartışmalı. TEOG yeni bir çığır açamadı. Bu sistemden en önemli beklenti adaletli bir yerleştirme yapılmasıydı ama en büyük hata da burada yapıldı” dedi.

 

ÇOCUKLAR KOBAY OLARAK KULLANILIYOR

Paralı eğitim anlayışının iyice yerleştirilmeye çalışıldığını ileri süren Kayadan, ayrıca dinsel eğitim, mahalle baskısı ve bir takım sempati yaratılan durumlarla çocukların adeta kobay olarak kullanıldığını söyledi. Kayadan, “Bu sistemi yaratanların kendi çocuklarını okuttuğu yerlere bakarsanız tavan ile taban arasındaki mesafe kadar uzaklık görürsünüz. İyi niyet aramak mümkün değil. Sosyo-ekonomisi düşük ve kaderci anlayıştaki ailelerimizin çocukları bu çarpık sistemin çarkları arasında boğulacak. Mutsuz veliler, gençler bizi bekliyor” diye konuştu.

 

ÇOCUKLARIMIZ MAĞDUR OLMASIN

Dertlerinin sorgulayan, yargılayan, okuduğunu anlayan, hayatla yüzleştiren, düşüncesini, beynini, ruhunu başkasının eline teslim etmemiş demokratik, çağdaş, laik yurdunu seven bir neslin yetişmesi olduğunu belirten İsa Kayadan, “Kaderci teokratik anlayışa doğru çocuklarımızı itersek, buna izin verirsek çok kötü bir nesil yetişmemiş bir nesil bizi bekliyor olacak. Bilal Erdoğan tapesinin ortaya çıkmasından sonra bunun hayata geçiyor olması hiçbirin şeyin uydurmaca, düzmece, montaj olmadığının çok açık bir göstergesidir. Kimse kimseyi bu anlamda kandırmasın diye düşünüyorum. Mücadelemiz demokratik, çağdaş, bilimsel, laik eğitimden yana olacak. Biz halkımızın çocuğu mağdur olmasın istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

VELİLERE ÇAĞRI

Velilere çağrıda bulunan Birleşik Kamu-İş Adana İl Temsilcisi İsa Kayadan, başvurdukları okullarda her işlemi resmi evrakla kayda geçirerek yapmalarını istedi.

Kayadan, “Velilerimiz mutlaka ALO 147’ye, BİMER’e bu çarpıklığı ve çarpıklığı uygulamaya koyan iktidarı, bakanlığı şikayet etsinler. Bunları kayıt altına alsınlar. Yarın adli süreç başladığında bununla ilgili elimizde dilekçelerimiz, başvurularımız, ses kayıtlarımız olsun ki yargı sürecinde bu sağlam bir dayanak olacaktır. Bu uçuk kaçık yerleştirmelerin hakkından yine adalete güvenerek geleceğiz” dedi.