Nazım Biçer, her iki kentin geleceğini yakından ilgilendiren bu planlanma sürecinde, Adana’da henüz yerel dinamikleri kapsayacak bir çalışma başlatılmadığını, Mersin’de ise, Valiliğin plan üzerine görüş ve öneriler almak üzere TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu ve Meslek Odalarının temsilcileriyle bir görüşme yaptığını anımsattı. Biçer, gelişmeler üzerine Mersin ve Adana TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Üyelerinin ortak bir toplantı yaparak, bölgede önemli değişim ve dönüşüme neden olacak planın değerlendirildiğini, süreçle ilgili kamuoyunun dönem dönem bilgilendirilmesi kararının alındığını kaydetti. Biçer, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ

“Çevre düzeni planları, hangi sektörlere ağırlık verileceğini tespit eden, tarım ve orman arazilerinin, enerji kaynaklarının kullanım şeklini belirleyen, çevresel, ekonomik, sosyal, toplumsal yaşamın niteliğini etkileyen özellik taşımaktadır. Her şeyden önemlisi gelecek kuşaklara nasıl bir kent bırakılacağının, yani kentlerin geleceğinin nasıl şekilleneceğinin emaresini taşımaktadır. Çevre düzeni planı doğru kurgulanabilirse, kentlerin gelişimine katkısı olacak, insanlar için yaşanabilir kentlerin oluşması sağlanacaktır.

Dolayısıyla, çevre düzeni planları “kapalı kapılar ardından” çıkarılmalı, demokratik katılım esasıyla kent bileşenlerine açılmalıdır. Kentliler nasıl bir kentte yaşayacaklarına ve sonraki kuşaklara nasıl bir kent bırakacaklarına kendileri karar vermelidir. Yerel demokrasinin gereği budur.

Ne yazık ki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adana-Mersin bölgesel çevre düzeni planı hazırlama sürecini Adana yerel dinamiklerine, Meslek Odalarına, üniversitelere, sivil toplum örgütlerine kapatmış görünmektedir; kentlilerin görüş ve önerilerini alma ihtiyacı duymamıştır; “ben yaptım oldu” anlayışı hakimdir ki, bu, kentsel planlamanın özüne, ruhuna ve demokratik kabullere aykırılık taşımaktadır.

Ancak TMMOB Adana ve Mersin İl Koordinasyonu Üyeleri olarak bizler, kentsel planlamayla ilgili ortak çalışmalarımızı sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz. Amacımız açık ve nettir: Kentsel kimliğimizi koruyacak, kültürel zenginliklerimizi geliştirecek, tarihi değerlerimizi geleceğe aktaracak, doğal ve çevre kaynaklarının doğru kullanıldığı, doğayla dost, sürdürülebilir gelişmeyi ve kalkınmayı sağlayacak, sağlıksız yapılaşmayı ve büyümeyi önleyecek bir plan yaratılmalıdır. Biz mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak, mesleki bilgi ve birikimimizle kentsel ve çevresel geleceğimizi yakından ilgilendiren plan hazırlama sürecinin asli unsuru olduğumuzu ve çalışmalara müdahil olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz; kararlıyız, ısrarcıyız.

Amacımız gibi çağrımız da açık ve nettir: Adana ve Mersin’in ortak bölgesel planlama süreci içinde bulunduğunu kamuoyuyla paylaşarak, mesleki ve sivil örgütlenmeleri planın doğru, sağlıklı ve ihtiyacı karşılayacak nitelikte olmasını sağlamak için fikir üretmeye, çalışmaları ortaklaştırmaya, ortak çalışma yapmaya davet ediyoruz. Adanalılar olarak bu planlama sürecinde, gerek kurumsal gerek kişisel düzeyde aktif yer almalıyız.

Adana’da, kentimizin geleceğini doğrudan etkileyecek olan planlama sürecine tüm yerel inisiyatiflerin aktif yer almasını sağlayacak bir zemin yaratılmalıdır. Bu konuda da en önemli görev Adana Valiliğine düşmektedir. Bizler TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu olarak katkı sağlamaya hazırız. Bu kapsamda planlama ile ilgili detaylı öneriler oluşturmak doğrultusunda çalışmalarımız başlatılmıştır.

Başta yerel basın olmak üzere kentlilik bilincine sahip olan, kente ve geleceğimize dair hassasiyet taşıyan herkese ve her kuruma önemli görev düşmektedir. Şimdi bölgemiz için sorumluluk alma zamanıdır.”